Annons
Nyheter

Nitta och Älmestads skola läggs ner

Skolorna i Älmestad och Nitta läggs ner. Det beslutade barn- och utbildningsnämndens vid sitt sammanträde i tisdags eftermiddag.
Nyheter • Publicerad 20 april 2010

Enligt beslutet kommer Älmestads skola att läggas ner nu i höst.

För Nitta skola kommer stängningen att ske inför höstterminen 2012. I den fastigheten kommer istället förskoleverksamhet att bedrivas.

Annons

Mot beslutet reserverade sig centerpartiet, som ansåg att Nitta skola i stället ska byggas ut som tidigare planerats. Partiet sa också nej till att stänga Älmestads skola.

Övriga ledamöter i nämnden röstade för förslaget, vid den votering som begärts.

Inför beslutet har en utredning gjorts om kommunens framtida skolstruktur. Ytterligare en del i utredning gällande samma fråga kommer att presenteras i höst.

Syftet med de båda utredningarna är att ge förslag till hur skolorna i kommunens ska organiseras.

Kostnader är en faktor som vägs in. Kvaliteten i undervisningen är en annan.

Utredning del ett, som nämnden tog ställning till nu, omfattar skolorna i centralorten samt Hökerum, Nitta och Älmestad.

I rapporten vägs faktorer som födelsetal samt förväntad in- och utflyttning in. Kommunfullmäktiges tidigare beslut om normer för skolors storlek spelar också roll.

Skälet till att stänga Älmestads skola är det vikande antalet elever. Svårigheter att upprätthålla en god undervisningskvalitet nämns också i rapporten .

För Nitta är bilden mer komplex. Så sent som för något år sedan stod nämnden i begrepp att bygga ut skolan. Men den gången valde man att avvakta, av ekonomiska skäl.

Nu kommer skolan i stället att stängas. Samtidigt kan den förskoleverksamhet som bedrivs på olika platser i samhället att flytta in i skollokalerna.

Annons

Eleverna från Nitta kan istället få sin undervisning i Hökerum, där prognoser visar på ett vikande elevunderlag.

Samtidigt som nämnden beslutade om stängning av två skolor, togs beslut om satsningar i Hökerum samt i skolorna i centralorten.

I Hökerum ska fyra nya förskoleavdelningar projekteras för att sedan byggas.

I tätorten Ulricehamn ska Bogesundsskolan byggas ut, liksom Ulricaskolan. Det är en kraftig ökning elevantalet som ligger till grund för dessa satsningar. Fram till 2020 kommer elevantalet i dessa två skolors upptagningsområde att öka med cirka 300.

Ett alternativ som nämnden hade att ta ställning till var att bygga en helt ny skola i södra Ulricehamn. Nu väljer man alltså istället om och tillbyggnad vid de redan befintliga skolorna.

Detta alternativ innebär en lägre kostnad, samtidigt som satsningen kan komma igång snabbare.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons