Annons
Nyheter

Nervös väntan efter Japanskalv

Den kraftiga jordbävningen utanför Japan på fredagsmorgonen föranledde en tsunamivarning i hela Stilla havet. Kristin Axelsson från Ulricehamn såg vågen anlända Hawaii.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011
Kristin Axelsson från Ulricehamn väntade nervöst på flodvågen skapad av jordskalvet utanför Japan.
Kristin Axelsson från Ulricehamn väntade nervöst på flodvågen skapad av jordskalvet utanför Japan.Foto: Privat

Tidigt på fredagsmorgonen svensk tid inträffade en jordbävning i havet öster om Japan. Skalvet var mycket kraftigt och mätte 8,9 på richterskalan. Styrkan är jämförbar med det skalv som orsakade den förödande flodvågen i Sydostasien 2004.

Under fredagen konstaterades över 100 dödsfall på den japanska östkusten där en tsunami drog in med full kraft. Under dagen utfärdades tsunamivarningar runt hela Stilla havet och en av dem som fick en nervös väntan var Kristin Axelsson från Ulricehamn. Hon befinner sig just nu på Hawaii för en utbytestermin på Hawaii Pacific University.

Annons

– Jag och min kompis var ute och åkte skateboard. Vi träffade en kille på en parkering som sa att det skulle komma en tsunami. Vi visste inte vad vi skulle tro. Strax därefter började sirenerna tjuta och då förstod vi direkt att det var allvar, säger Kristin.

Detta var flera timmar innan vågen nådde det amerikanska ö-riket.

– Vågen väntades bli fem meter över havsytan. Vi fick inte lämna byggnaden där vi bor och gatorna var avstängda. Under kvällen var det helt öde på ön. De uppmanade också alla att bunkra upp med vatten, eller fylla upp flaskor.

Vid 14-tiden svensk tid kom tsunamin in mot Hawaiis kust. Kristin Axelsson och hennes vänner kunde då konstatera att det inte verkade bli så farligt som först befarades.

– Vattnet beter sig märkligt. Drar sig tillbaka och sedan stiger igen. Ingen vet vad som kommer att hända de närmsta timmarna men jag börjar bli väldigt trött och funderar på att gå och lägga mig. Alla skolor har stängt imorgon så jag behöver inte gå upp tidigt och gå på lektion som det var tänkt, säger Kristin till UT vid 16-tiden svensk tid.

Det sista Kristin Axelsson såg från sitt höghus innan hon gick till sängs var mängder av båtar som lämnat hamn.

– Det är säkrare att vara ute till havs än på land tror jag. Båtarna lyser upp det svarta havet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons