Annons
Nyheter

Nej till ombyggnad av kyrkan i Gällstad

Länsstyrelsen säger nej till förslaget att bygga om Gällstads och Södra Säms kyrka.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2012
Foto: 

Förslaget som har arbetats fram och diskuterats under slutet av 2010 och början av 2011 handlar om att flytta in församlingshem, arbetsplatser och mötesrum till kyrkobyggnaden. Detta kan bli möjligt genom att minska kyrkorummet och istället bygga ut läktaren.

I juni fattade kyrkofullmäktige i Åsundens församling beslutet att ansöka hos länsstyrelsen om att få göra ombyggnaden. Länsstyrelsen fattade officiellt sitt beslut i måndags.

Annons

Motiveringen för avslaget är bland annat att det för några år sedan genomfördes omfattande konserveringsarbeten i kyrkan som till största del finansierades med kyrkoantikvarisk ersättning.

"Insatser av denna art torde implicit förutsätta att kyrkorummets stora kulturhistoriska värden ska säkras för lång tid framöver och inte förvanskas i en nära framtid", skriver länsstyrelsen.

Länsstyrelsen anser alltså att förslaget skulle innebära att kyrkans kulturhistoriska värden minskar och att dess karaktär förvanskas. Detta väger inte upp de förbättringar församlingen vill uppnå med förslaget.

Enligt Lars-Erik Josefson, ordförande i kyrkorådet i församlingen, kom beslutet inte som någon överraskning. Dels har de löpande haft dialog med länsstyrelsen i frågan, dels fick de information om vartåt det lutade i slutet av förra året.

– Nu ska vi förhålla oss till detta, träffas och analysera beslutet för att se hur vi ska göra. Nu har vi tre veckor på oss om vi ska överklaga.

Kommer ni att överklaga?

– Det kan jag inte säga än, det kanske är troligt att vi gör det men i så fall med ett reviderat förslag.

Enligt Lars-Erik Josefson tycker länsstyrelsen framförallt att själva kyrkorummet blir för litet, och myndigheten gillar inte att bänkarna tas bort. Därför måste församlingen nu fundera på om de vill anpassa sitt förslag genom att göra kyrksalen större eller kanske arbeta fram något annat förslag.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons