Annons
Nyheter

Nej till lägenhet vid Strandgatan

Den tomma kontorslokalen vid Strandgatan är inte lämplig att bygga om till lägenhet, anser miljö- och byggnämnden med hänvisning till trafikbullret.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2013

Det är fastighetsägaren som begärt förhandsbesked för att få bygga om den i dag tomma lokalen till hyreslägenhet. Men miljö- och byggnämnden svarar nej på begäran.

Orsaken är trafikbullret från Strandgatan, som finns bara några meter från lokalen. Nämnden hänvisar till både Socialstyrelsen och Naturvårdsverket som angett att bostäder inte bör tillåtas i de fall ljudnivån vid fasad ligger mellan 60 och 65 decibel. Och så mycket har bullret vid den aktuella lokalen uppmätts till.

Annons

Dessutom har den enbart fönster mot Strandgatan och Färgaregränd. I fastighetens övre våningsplan finns däremot lägenheter sedan tidigare.

Enligt gällande detaljplan är området avsett för bostäder och hantverk. Bostäder i markplan kan medges om det bedöms lämpligt.

Till saken hör att det intilliggande så kallade Nämndhuset, som i dag ägs av Ulricehamns kommun och används som förvaltningsbyggnad, har pekats ut som tänkbar bostadsfastighet.

– I det fallet har inget planarbete inletts. Men visst kan det uppfattas som en smula inkonsekvent, om det skulle bli ja till lägenheter i Nämndhuset, säger Börje Eckerlid (C) ordförande i nämnden.

Han påpekar att den fastighet som nu är aktuell är äldre, vilket kan göra det svårt att bygga med en teknik som dämpar buller utifrån.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons