Annons
Nyheter

Nej till kritiserad vindkraft i Duvered

Politikerna i miljö- och byggnämnden säger nej till fyra kritiserade vindkraftverk i samhället Duvered.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2012

– I första hand är det för att de ligger för nära bostäder, säger Börje Eckerlid som är ordförande i miljö- och byggnämnden.

Som UT tidigare har skrivit har de föreslagna vindkraftverken mött kraftiga protester från de boende i Duvered. De är oroliga för buller, förstörd utsikt och försämrade fastighetspriser.

Annons

Sist politikerna skulle ta beslut om vindkraftverken återremitterades ärendet, delvis tack vare protesterna.

Sedan har kommunen uppmanat företaget Eolus vind AB, som vill bygga tre av verken, att flytta dem till ett avstånd på minst 750 meter från bostäder. Företaget har svarat på uppmaningen med att det är problematiskt att flytta verken och att man inte vill göra detta.

Bland annat är man orolig för att ärendet blir ett helt nytt ärende som kräver nya remisser, kompletteringar och handläggning. Dessutom skulle en flytt innebära att verken placeras lägre och att vinden därmed skulle bli svagare, och det är inte heller säkert att alla skulle acceptera den nya placeringen.

Istället framhåller man att projektet redan har bra avstånd till grannar och att man klarar alla riktvärden för ljud.

"Avstånden i projektet i Duvered är större än i många andra likvärdiga projekt.", skriver företaget.

Därför vill man ha den nuvarande placeringen prövad. Och det är alltså den placeringen som miljö- och byggnämnden föreslås säga nej till.

Förutom de tre som Eolus vind AB vill bygga säger nämnden alltså nej till ett fjärde, som företaget Greenextreme vill bygga cirka 600 meter nordväst om de andra tre.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons