Annons
Nyheter

Nej till förlikning om brandskadestånd

Politikerna sade i måndags nej till en föreslagen förlikning i skadeståndstvisten mellan kommunen och den pojke som anlade bränder på Stenbocksskolan och förskolan Villa Villekulla.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2010

Det var på kvällen fredagen den 15 maj som förskolan Villa Villekulla samt Stenbocksskolan brann. Pojken dömdes som skyldig till skadegörelse och mordbrand. Påföljden blev 100 timmars ungdomstjänst.

Kommunen har tidigare krävt ett skadestånd på 453 274 kronor. Men tjänstemän från kommunen har också under ärendets gång vid tingsrätten i Borås diskuterat en förlikning, bland annat med hänsyn till pojkens låga ålder.

Annons

Parterna stod dock långt ifrån varandra i fråga om förlikningsbudet, pojkens sida hade föreslagit 125 000 kronor, kommunen 350 000, och därför skulle politikerna ta beslut om kommunen kunde anta budet. Ärendet var uppe på kommunstyrelsens bord den tredje maj, då politikerna sade nej till budet.

Oppositionsrådet Mattias Josefsson beskriver det som ett svårt och jobbigt beslut.

– Dels finns det den dimensionen att vi har ansvar för skattebetalarnas pengar, dels är det inte vår uppgift att jaga kommuninvånarna på skadestånd och utsätta dem för onödigt lidande.

Han säger att kommunen inte vill agera myndighet i det här fallet och att parterna står långt ifrån varandra. De tycker det är bäst för alla parterna om ärendet prövas i domstol.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons