Annons
Nyheter

Natur och kultur kommunen runt under en vecka

Ulricehamn blir första kommun i Västra Götaland som visar upp sitt natur- och kulturarv inom ramen för Västarvets Arena-satsning.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2013
Ulricehamn blir första kommun i Västarvets Arena-satsning. Under en dryg vecka visas delar av natur- och kulturvet för allmänheten. Det är en gemensam satsning mellan flera aktörer. I går presentades satsningen av (bakre raden från vänster) Konrad Samuelsson (Ulricehamns Energi), Christina Lundin (Ulricehamns kommun), Karin Lundberg (Västarvet) samt (sittande från vänster) Anna Laang (verksamhetschef kultur), Lisbeth Johansson och Marie Ström (båda Ulricehamns Energi).
Ulricehamn blir första kommun i Västarvets Arena-satsning. Under en dryg vecka visas delar av natur- och kulturvet för allmänheten. Det är en gemensam satsning mellan flera aktörer. I går presentades satsningen av (bakre raden från vänster) Konrad Samuelsson (Ulricehamns Energi), Christina Lundin (Ulricehamns kommun), Karin Lundberg (Västarvet) samt (sittande från vänster) Anna Laang (verksamhetschef kultur), Lisbeth Johansson och Marie Ström (båda Ulricehamns Energi).Foto: Christer Seldevall

Guidade vandringar, utställning med tema 50-talet, byggnadsvård och täljarverkstad. Det är bara några av inslagen under den dryga vecka som Arena Ulricehamn genomförs.

Det är Västarvet som tillsammans med Ulricehamns kommun kultur, hembygdsföreningar samt Ulricehamns Energi svarar för satsningen.

Annons

– Att vi valt att ha premiären i Ulricehamns kommun beror på att det är en bra kommun att starta en sådan här satsning i, säger Karin Lundberg, Västarvet.

Hon beskriver kommunen som den fornlämningstätaste i hela Västra Götaland med ett av de rikaste kulturarven. Områden som Ätradalen, centrala Ulricehamn med trähusen samt stenhuset Vinsarp är bara några exempel.

Förutom Ulricehamn kommer Åmål, Kungälv samt grannkommunen Falköping att omfattas av den första omgången av Arenakonceptet.

– Syftet är att genom samarbete med kommun, föreningar och andra intressenter lyfta fram och visa det kulturarv som finns. Förhoppningen är att vi genom detta får igång en långsiktig process, säger Karin Lundberg.

Vad talar för att det blir så?

– Det går om man ser kultur som en resurs. Arena kan bidra positivt till utveckling av landsbygden, säger Karin Lundberg.

Som exempel nämner hon att företag som ägnar sig åt byggnadsvård märker ett ökat intresse. Under veckan i Ulricehamn finns också företag inom denna nisch på plats i Stadsparken för att visa byggnadstraditioner, informera om linoljefärg och linolja, trä och träkvalitet, dekorationsmålning, slamfärg och sunda och miljövänliga byggmaterial som isolering.

Anna Laang, verksamhetschef kultur i Ulricehamns kommun, berättar att kommunpolitikerna uttryckt ett intresse för satsningen. En workshop på temat kulturarvet kommer därför att genomföras.

– Det är glädjande. Förhoppningsvis kan det leda fram till någon typ av kulturarvsplan. Jag tror det är bra om det kommer på dagordningen, säger Anna Laang.

Hon får medhåll från Karin Lundberg.

Annons

– Det är inte alls ovanligt att politiker gärna säger tjusiga saker om vikten av kultur och att bevara kulturarvet. Men om man har en plan som har förankrats politiskt så har man kommit en bit på vägen, säger hon.

Anna Laang nämner samarbetet med föreningarna som satsningen bygger på. Flera föreningar har bidragit och det finns även ett stort intresse i övrigt för kulturarvet, säger hon.

– Det finns en stark stolthet över det natur- och kulturarv som finns i kommunen. Det är glädjande, särskilt som mycket arbete kring detta görs på ideell grund.

Kulturarvsdagen den 8 september vävs in i Arena Ulricehamn. Vilket ger Ulricehamns Energi möjlighet att för femte året i rad visa det gamla Vattenverket i Ulricehamn. I anslutning till detta blir den en mängd kringaktiviteter.

Brett program

Under en dryg vecka med start nu på lördag arrangeras flera aktiviteter i Ulricehamn inom ramen för satsningen Arena Ulricehamn. Här några smakprov:

? Slöjd- och byggnadsvård i Stadsparken i Ulricehamn. Samma dag är det guidad dramatiserad vandring i Stadsparken med Ulricehamns guideförening (lördag 31 augusti).

? Utställning på temat 50-talsliv visas på Ekeros äldreboende. Utställningen är öppen för allmänheten (måndag 2 september- fredag 6 september). Utställningen visas sedan även på Hökerumsgården och Parkgården till och med vecka 39.

? Vävcafé i Gällstads församlingshem. Då blir det även föreläsning med Sara Degerfält som under tre månader levt hos en ikat-väverska i Khon Kaen i nordöstra Thailand. Sara Degerfält har med sig berättelser, bilder och tyger (onsdag 4 september).

? Föreläsning om kyrkhistoria, kyrktextilier och kyrkogårdar i Hössna församlingshem (torsdag 5 september).

? Slöjd- och täljverkstad för barn 7-13 år på stadsbiblioteket (lördag 7 september).

? Ulricehamn runt på 120 minuter är ett program på stadsbiblioteket med hembygdsföreningarna som visar sina hembygdsböcker och andra lokalhistoriska dokument (lördag 7 september).

? Hembygdsföreningar håller öppet hus. Det blir även dramatiserad vandring med guide på ”Prästavägen” sträckan Gällstad-Södra Säm (söndag 8 september).

? Kulturarvsdagen med olika aktiviteter och utställningar vid gamla Vattenverket i Ulricehamn (söndag 8 september). Bland annat blir det guidad vandring längs vattnet med Anders Nilsson, Leif Lithander och Eva Andreasson, Västarvet samt Naturskyddsföreningen, Ulricehamn. Arrangeras av Ulricehamns Energi AB.

Arena Ulricehamn är ett samarbete mellan Ulricehamns kommun, Ulricehamns Energi, Västarvet och lokala föreningar.

Det nya Arena-konceptet handlar om ett tätare samarbete med regionens kommuner. Under de närmaste åren har Västarvet för avsikt skapa samarrangemang med kommunerna i Västra Götaland i syfte att med gemensamma krafter sätta fokus på natur- och kulturarvet i närområdet.

Västarvet finansieras genom uppdrag främst från regionen, Statens Kulturråd och kommuner i regionen.

Västarvet är en förvaltning för natur- och kulturarv och finns inom Västra Götalandsregionen.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons