Annons
Nyheter

Något fler väljer Tingsholm

Andelen niondeklassare i Ulricehamn som väljer Tingsholmsgymnasiet i första hand ökar något.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2012

– I procent har vi mer än vi hade vid den här tiden förra året. Det känns jättebra och det ser hoppfullt ut, säger Catrin Berglund.

Förra året var det 46 procent av årskullen som valde Tingsholmsgymnasiet. I år är den siffran 48 procent.

Annons

Det är förstås en liten ökning och den ska ses i ljuset av att Tingsholmsgymnasiet precis har tagit fram ett förslag om att lägga ned barn- och fritidsprogrammet samt estetiska programmet. Detta förslag ska politikerna besluta om vid kommunstyrelsens möte den 20 februari.

Bakgrunden till nedläggningen är dels att elevkullarna minskar och konkurrensen från andra gymnasieskolor ökar.

Antalet förstahandssökande är egentligen färre än förra året. I år var det totalt, både ulricehamnare och utsocknes, 153 elever som hade Tingsholm som förstaval. En minskning från förra årets 167. Men när man ser till antalet Ulricehamnselever och i förhållande till den minskade elevkullen blir det alltså en liten procentuell ökning.

Det är just elevkullarna som Catrin Berglund ser som det stora problemet.

– Jag tror inte att Borås kan hota oss speciellt mycket. Problemet är att det är för få elever i kullen. Ulricehamnarna har skaffat för få barn.

– Även om vi är hårdare konkurrensutsatta vet vi att vi kan hämta ikapp, men vi kan inte skapa fler ungdomar. Det är vårt dilemma.

Att det är 153 som valt Tingsholm i första hand säger inte så mycket om hur många som sedan kommer att börja där. Men ungefär 40 procent fler brukar det bli.

Som exempel kan man säga att förra året sökte 131 Ulricehamnsungdomar till Tingsholmsgymnasiet i den första sökomgången. Det var 45,9 procent av de i kommunen folkbokförda ungdomarna i den årsklassen. När läsåret sedan började var det 183 ungdomar från Ulricehamn i årsklassen som började sina studier på Tingsholm.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons