Annons
Nyheter

Mycket stor risk för gräsbränder under måndag och tisdag

Under måndagen och tisdagen lyser SMHI:s varningskarta för gräsbränder illröd över stora delar av Ulricehamns kommun och vissa delar av Tranemo kommun.
Ulricehamn • Publicerad 17 april 2023
Risken för gräsbränder är mycket stor i stora delar av Ulricehamns kommun och i vissa delar av Tranemo kommun de kommande två dagarna. Arkivbild.
Risken för gräsbränder är mycket stor i stora delar av Ulricehamns kommun och i vissa delar av Tranemo kommun de kommande två dagarna. Arkivbild.Foto: ADAM IHSE / TT

Med högre temperaturer ökar risken för gräsbränder och under måndagen och tisdagen varnas för mycket hög risk i stora delar av Ulricehamns kommun.

Under måndagsförmiddagen utfärdas räknar SMHI med stor risk för gräsbränder i större delen av Ulricehamns kommun medan man i Tranemo kommun ser en förhöjd brandrisk i och runt tätorterna Tranemo, Dalstorp, Grimsås och Ljungsarp.

Prognosen för gräsbrandsrisk Ulricehamn och Tranemo kommun klockan 16 måndag 17 april. Mörk orange markerar mycket hög brandrisk.
Prognosen för gräsbrandsrisk Ulricehamn och Tranemo kommun klockan 16 måndag 17 april. Mörk orange markerar mycket hög brandrisk.
Annons

Under måndagseftermiddagen ökar risken till högsta nivån, mycket hög brandrisk, längs från Ulricehamn och norrut längs Ätradalen. Men även i sydöstra kommundelen, i trakterna kring Komosse.

Även under tisdagen bedöms brandrisken vara mycket stor i större delen av Ulricehamns kommun, samt i västra delarna av Tranemo kommun.

Prognosen för gräsbrandsrisk Ulricehamn och Tranemo kommun klockan 14 tisdag 17 april. Mörk orange markerar mycket hög brandrisk.
Prognosen för gräsbrandsrisk Ulricehamn och Tranemo kommun klockan 14 tisdag 17 april. Mörk orange markerar mycket hög brandrisk.

Det är det torra fjolårsgräset som gör att brandrisken blir förhöjd och brandrisksäsongen avtar enligt SMHI först när det nya gräset börjar etablera sig.

Fakta

Brandrisk – så säger räddningstjänsten

• Så här års kan brandrisken variera från dag till dag. Tänk på att du är ansvarig för att elden inte sprider sig, även om brandriskprognosen indikerar att eldning är tillåten.

• All eldning sker under eget ansvar. Var därför mycket försiktig när du eldar och ”tänk efter före”.

Inom tätorter

Det är genrellt tillåtet att elda trädgårdsavfall under förutsättning att eldningsförbud inte är utfärdat. Du måste dock se till att du inte stör dina grannar.Det kan finnas lokala bestämmelser kring eldning inom tätort, se din kommuns webbplats.

Utanför tätorter

Eldning är generellt tillåten under förutsättning att eldningsförbud inte är utfärdat.Under gräs- och skogsbrandsäsongen utarbetas brandriskprognoser genom vilka du kan få reda på om det är lämpligt att göra upp eld eller inte. Det kan även finnas lokala bestämmelser, se din kommuns webbplats.

Eldningsförbud

Kontrollera alltid om eldningsförbud råder och vad det innebär. Hur eldningsförbud är utformat kan skilja sig åt mellan landets kommuner. På vår webbplats kan du alltid ta del av aktuell information som gäller för Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbunds medlemskommuner: Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.

När eldningsförbud råder är det endast tillåtet att använda öppen eld i särskilda grillar uppställda i trädgårdar i anslutning till bostads- och fritidshus samt iordningställda grillplatser på marken (ex. murade, grävda och avskärmade).

Källa: Södra Älvsborgs räddningsförbund

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons