Annons
Nyheter

Muminsånger för gamla och unga

En tre dagar lång turné pågår på äldreboenden i Ulricehamns kommun. Charlotta Sairio och Niklas Sundén uppträder med muminsånger för att uppmärksamma att det är hundra år sedan Tove Jansson föddes. Vid flera tillfällen består publiken också av förskolebarn.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2014
? Vi gestaltar varje karaktär, säger dragspelaren Niklas Sundén från Vidarvik.
? Vi gestaltar varje karaktär, säger dragspelaren Niklas Sundén från Vidarvik.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

På Hökerumsgården har de äldre och barnen bänkat sig för att lyssna på muminsånger.

– Vet ni var mumintrollen kommer ifrån? säger Charlotta Sairio som är sångerska och skådespelerska från Göteborg.

Annons

– Sydamerika, svarar en pojke men får sen hjälp av en förskolepedagog med det rätta svaret.

Charlotta Sairio har rötter i Finland och växlar med lätthet över till finlandssvenska när hon sen fortsätter med "Mumintrollets visa". Niklas Sundén kompar på dragspel. En och annan av de äldre i publiken sjunger med i några textrader.

– Det är skoj, det var så var längesen man hörde de här sångerna. Det var nog barnen som hörde på dem, eller framförallt barnbarnen kanske, säger Lisa Ullberg.

Med den här turnén vill Kultur i väst uppmärksamma att mumintrollens skapare, Tove Jansson, skulle ha fyllt 100 år i år. Böckerna om mumintrollen gavs ut 1945–1970 och finns i dag översatta till över 40 olika språk.

Programmet på turnén är anpassat för blandade publikgrupper och bygger på mötesplatsen mellan barnen och de äldre.

– Texterna är både intellektuella och filosofiska och här finns rikt material med många nivåer och som passar flera generationer. Jag talar mycket till barnen och det är en del av behållningen för de äldre, att barnen är där, säger Charlotta Sairio.

Turnén började i tisdags och avslutas i dag på Ekero och Oasen.

Sandra Wennergren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons