Annons
Nyheter

MP: Så överklagar man Ubbarp

Så här gör ni för att överklaga beslutet om Ubbarpspaketet. Det twittrade Miljöpartiet i Ulricehamn om efter fullmäktiges beslut.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2014

Men vem som skrev är oklart.

Avtalet med Ica om en ny stormarknad vid Ubbarp klubbades av ett nästan enigt fullmäktige i måndags kväll. Oenigheten stod Miljöpartiet för. Återremiss för att utreda totalkostnad och tid var partiets förslag.

Annons

Någon dag efter klubbslaget gjorde någon i Miljöpartiet ett inlägg på partiets Twitterkonto:

”Sedan KF i Ulricehamn beslutat om Ica-paketet kan enskida begära överprövning hos Förvaltningsrätten i Jönköping enligt kommunallagen.”

Några har reagerat på twittrandet, som uppfattats som en form av obstruktion, alltså att partiet är ute efter att förhindra och förhala något som ändå till sist kommer att bli verklighet.

När UT kontaktar partiets gruppledare Arne Fransson säger han sig inte veta vem som gjort inlägget. Inte heller Ingemar Basth, som stod för motståndet i fullmäktige, vet vem skribenten är. Båda hänvisar till Lars Karlberg, som varken bekräftar eller dementerar uppgiften att det är han som skrivit. Men han tycker inte att det som står ska uppfattas som annat än information.

– Det är en saklig information, det är just vad det är, säger han.

Ska man inte som politiskt parti acceptera ett beslut som fattats i demokratisk ordning och med en bred majoritet bakom?

– Vi accepterar beslutet, men vi anser samtidigt att det kan finnas olika skäl att få det prövat. Det är ju inte alltid att kommunala beslut är rätt.

Vilka grunder anser du att det kan finnas för ett överklagande?

– En är att avtalet skulle kunna anses gynna ett enskilt företag; en annan är att det är ett beslut utan budgetram, ingen vet vad totalkostnaden blir; en tredje är hur upphandlingen har gått till, hur mycket kan man skärddarsy ett avtal för att passa en enskild aktör?

Kommer du själv att överklaga?

Annons

– Nej.

Andra partier reagerar nu på MP:s utspel.

– Jag är inte speciellt förvånad, men jag förstår ändå inte varför Miljöpartiet gör så, vad de tror sig uppnå. Kanske är det för att vinna billiga poäng i en valrörelse.

Det säger kommunalrådet Lars Holmin (M) om Miljöpartiets twittrande.

– Från början sa MP ja och tyckte det var en bra lösning. Tråkigt att man har ändrat sig när det börjar blåsa lite och hörs några enstaka protester. Själv ser jag positivt på att vi äntligen har hittat en bred politisk lösning för ett nytt bibliotek.

Oppositionsrådet Mattias Josefsson (S) säger i en kommentar att när ett beslut är fattat i fullmäktige, så rättar man sig som politiskt parti efter det, även om man tycker det är dåligt.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons