Annons
Nyheter

Motiveras med ökade kostnader

Ökade kostnader samt en striktare särredovisning.
Det är skälen bakom förslaget att höja begravningsavgiften.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2011

Birgitta Molander (M), ordförande i kyrkonämnden samt ledamot i fastighetsutskottet, säger att den ekonomiska situationen för begravningsverksamheten blivit tuffare.

Det är ökade personalkostnader, samt ökade kostnader för maskinell utrustning är några exempel.

Annons

- Till detta kommer att vi nu är ännu noggrannare med att särredovisa kostnader för begravningsverksamheten i förhållande till övriga avgifter för fyrkan.

Hon är nöjd över den begravningsverksamhet som erbjuds.

– Vi är klara med investeringen på Vist och vi har fina och välskötta kyrkogårdar. Vi sätter en ära i att ha det fint. Och jag tror även att det är något som uppskattas av dem som besöker våra kyrkogårdar.

Efter att kommunens begravningsombud flaggat för att hon kommer att säga nej till den föreslagna avgiftshöjningen har personal vid kansliet fått i uppdrag att se över siffrorna igen.

Enligt Birgitta Molander är det därför fortfarande en öppen fråga hur förslaget till kyrkonämnden kommer att se ut.

Vad är alternativet som du ser det till att höja begravningsavgiften?

– Det enda som jag kan se är en minskning av personalen. Men det skulle innebära en försämring av verksamheten, så jag vet inte om man kan se det som ett alternativ.

En sammanställning visar att begravningsverksamheten i samfälligheten gått med överskott under de första åren (2000-2005) efter att kyrkan och staten skiljts. Alla som betalat den obligatoriska begravningsavgiften har alltså i praktiken alltså betalat för hög avgift.

Under de första åren under samma period låg avgiften på 38 öre, för att successivt sänkas till 30 öre.

Brytpunkten kom 2006. Då började det tidigare tickande överskottet ätas upp av att verksamheten nu gick med minusresultat. Från år 2007 har begravningsavgiften varit 25 öre per intjänad hundralapp.

I år har tidigare års överskott (mellan åren 2000-2005) förbrukats. Årets resultat på minus 1,6 miljoner äts alltså upp av tidigare års överskott.

Till följd av väntade kostnadsökningar föreslås nu en höjning av avgiften under för nästa år.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons