Annons
Nyheter

Mordbrand prövas inte i Högsta domstolen

Den kvinna som dömdes för mordbrand av tingsrätten i maj förra året får inte sin sak prövad i Högsta domstolen.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2014

Högsta domstolen meddelade i veckan att man inte ger prövningstillstånd och domen från Hovrätten för Västra Sverige står alltså fast.

Högsta domstolen ger bara prövningstillstånd om det är viktigt för rättstillämpningen, eller i vissa undantagsfall. Här har man inte funnit några sådana skäl.

Annons

Det var i maj förra året som det brann i kvinnans hus i Ulricehamn, ett hus som hon äger tillsammans med en man. Räddningstjänsten konstaterade att branden var anlagd. Dels hittade man ingen naturlig brandorsak, dels hade branden uppstått på flera olika ställen.

Det fanns också en fara för att branden skulle orsaka stor förstörelse.

Kvinnan blev misstänkt för att ha anlagt branden och dömdes alltså som skyldig till mordbrand av tingsrätten. Påföljden blev att hon ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Kvinnan överklagade domen till hovrätten. Hon ville frikännas från mordbrand och om det inte blev så ville hon dömas till en annan påföljd än rättspsykiatrisk vård.

Bland annat åberopades till kvinnans försvar att det fanns vissa tveksamheter kring brandorsaksutredningen, och att branden kan ha berott på elfel. Dessutom hävdade kvinnan att om branden skulle vara anlagd går det inte att utesluta att någon annan har gjort det.

Men hovrätten tycker inte att invändningarna räcker för att ändra tingsrättens slutsatser. Branden var anlagd och det har inte funnits utrymme för någon annan att göra det.

Kvinnan överklagade även hovrättens dom. Men någon ytterligare prövning av saken blir det alltså inte.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons