Annons
Nyheter

Mögel i Nämndhuset

Mätningarna i nämndshuset i Ulricehamn, som nu är klara, visar att det finns mögel i barn- och utbildningsförvaltningens arkiv.
Nyheter • Publicerad 29 september 2010

Det var för drygt två veckor sedan som den fackliga organisationen SKTF i Ulricehamn slog larm om misstänkt mögel i Nämndhuset.

Mätningar gjordes och nu är resultatet klart.

Annons

Det visar att mögel förekommer i barn- och utbildningsförvaltningens arkiv. Visserligen är det inga höga värden. Men de indikerar att mögeltillväxt kommit igång till följd av en fuktskada.

Detta bekräftas av Lennart Andersson på kommunens fastighetsavdelning.

– I vintras hade vi ett inläckage i fastigheten. Det skedde i en trasig del av fasaden på huset. Vatten läckte då även ner till biblioteket, säger han.

Det är i denna del av fastigheten, på det plan där barn- och utbildningsförvaltningen har sin verksamhet, som mögel nu konstaterats.

Under tisdagen skulle information om resultatet av mätningen lämnas till huvudskyddsombudet. UT har inte lyckats nå facket för en kommentar till upptäckten av mögel.

Enligt Lennart Andersson innebär förekomsten av mögel ingen direkt hälsorisk.

– Men för känsliga personer kan det naturligtvis vara obehagligt, säger han.

Enligt honom är åtgärder på gång för att laga den del av fastigheten där inläckaget skedde.

”Sporer av Pencillium saknas helt i luften utomhus, vilket tyder på att dessa sporer produceras någonstans i lokalen. Även vid övriga mätpunkter finns sporer som saknas i utomhusluften, men dess förekomst är så pass låg att det kan betraktas som normal. Det totala antalet sporer vid övriga mätpunkter är också lägre än utomhus. Släktet Pencillium är en indikator på pågående eller gamla fuktskador med mögelutvecklig som följd”, heter det i analysen från det företag som gjort mätningen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons