Annons
Nyheter

Minusresultat för kommunen

Förra året slutade med ett minusresultat för Ulricehamns kommun. Det gär ekonomichefen Olof Olsson lite bekymrad.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2011

Enligt bokslutet handlar det om knappt en miljon kronor i negativt resultat. Det är två oförutsedda händelser som är orsaken, enligt kommunens ekonomichef Olof Olsson.

? Mögelskadan på Ryttershov. Skadan bekräftades 2010. För att täcka kostnaderna har kommunen reserverat 10 miljoner kronor, vilket bedöms vara lämplig nivå.

Annons

? Lakvattendammen i Övreskogs återvinningscentral. Sedan tidigare har 6,5 miljoner kronor avsatts för den skadade dammen. Nu reserveras ytterligare 3,5 miljoner kronor.

Det budgeterade resultatet för 2010 var 14 miljoner. Nu blev det istället ett minus. I stort sett hela differensen (13,5 miljoner) kan förklaras av de två reservationer som gjorts för de aktuella skadorna.

– Att kommunen nu gör ett minusresultat är inte bra, säger Olof Olsson. Även om förklaringen är att man reserverar pengar för skador. Men även om dessa två poster hade räknats bort, så skulle kommunens resultat kunna beskrivas som svagt.

Resultatet för 2010 kan jämföras med året innan. Då blev resultatet plus tre miljoner kronor. Även det ett svagt resultat, enligt Olof Olsson.

– En kommun med höga utvecklingsambitioner bör ha bra resultat, säger han.

– Att göra ett svagt resultat under ett enskilt år har inte någon direkt betydelse för den långsiktiga utvecklingen. Men svaga resultat flera år i följd kan däremot ha det.

För årets verksamhet har ett resultat på nio miljoner kronor budgeterats. Om kommunen klarar det återstår att se. Men enligt Olof Olsson är även ett sådant resultat egentligen för svagt, sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

– Med tanke på de utvecklingsplaner som finns för kommunen, borde man snarare sikta på ett resultat på 40 miljoner kronor, säger han.

Samtidigt poängterar han att det är en politisk fråga vilket resultat som kommunen budgeterar för.

Så gick det för Tranemo

Tranemo kommun redovisar för 2010 ett resultat om sex miljoner kronor.

Nämndernas ekonomiska utfall är sammantaget sämre än vad som budgeterats. För socialnämnden resovisas minus sju miljoner kronor, för bildningsnämnden minus 1,3 miljoner medan miljö- och byggnämnden har en mindre negativ avvikelse.

Under 2010 fortsatte kommunens folkmängd att minska. Nettot för året blev en minskning med 35 personer.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons