Annons
Nyheter

Miljövänlig fjärrvärme stiger i pris

Ulricehamns fjärrvärme hör till landets mest miljövänliga. Den blir däremot allt dyrare.
Nyheter • Publicerad 24 september 2011

Det är siffrorna för 2011 i den årliga Nils Holgersson-undersökningen som nu börjar presenteras. Avgifterna för elnät samt fjärrvärme i landets kommuner har offentliggjorts.

Fjärrvärmepriserna fortsätter uppåt och Ulricehamn är inget undantag. Efter höjningen med 3 procent, vilket är den genomsnittliga höjningen sett till alla fjärrvärmebolag, placerar sig Ulricehamn på plats 139 av de 250 kommuner i landet där det finns fjärrvärme. I 111 kommuner är fjärrvärmen med andra ord dyrare än i Ulricehamn. I Sjuhärad ligger Ulricehamn precis på medianen.

Annons

Det som sticker ut negativt för Ulricehamns del är att prisutvecklingskurvan varit brant. Sett till en tioårsperiod har fjärrvärmepriset stigit med drygt 51 procent och det är klart mest i Sjuhärad.

På den positiva sidan för Ulricehamns del är att fjärrvärmen här är miljövänlig. Enligt Ulricehamns energi har man ett av de fjärrvärmenät som generar minst utsläpp i Sverige. Energibolaget hänvisar också till stora investeringar de senaste åren som en förklaring till prishöjningen.

Vad gäller elnätspriset så har kunderna i Tranemo, där de flesta har Vattenfall som distributör, fått en större prisökning än de i Ulricehamn. Elnätsavgiften har i Tranemo ökat med 7 procent medan Ulricehamns energi höjt elnätspriset med 2,9 procent det senaste året. Kostanden för elnät uppskattas till en tredjedel av den totala elkostnaden där elhandel och skatter är de två övriga.

I Nils Holgersson-undersökningen färdas en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Syftet är att belysa prisskillnader och skapa debatt kring hushållens kostnader.

I 2010 års undersökning var Ulricehamn den näst billigaste kommunen i Sjuhärad att bo i.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons