Mika fick elräkning på 10 000 – trots uppsagt avtal: ”Bry dig inte, lille vän”
När månadsfakturorna för elen damp ner hos Mika Timonen i Länghem betalade han dem inom utsatt tid och i tron om att det var den slutliga kostnaden för varje månadsförbrukning.
Detta ansåg dock inte elbolaget, Stockholms elbolag AB. I augusti 2022, sju månader efter att Mika Timonens elavtal löpt ut, damp det ner ytterligare en elfaktura hos Länghemsbon. Beloppet var på 10 196 kronor och var enligt elbolaget en slutfaktura, då man nu hade justerat den tidigare uppskattade elförbrukningen.
– Då hörde jag av mig till företaget. Jag fick inte tala med varken vd eller ekonomichef, utan de sa att detta var ett kundtjänstärende och att jag skulle betala fakturan. Attityden var hela tiden att jag hade fel, lite som att ”detta ska du inte bry dig om lille vän”, berättar Mika Timonen.
Men stärkt av att själv ha läst avtalsrätt fortsatte Mika Timonen bestrida fakturan och tog ärendet vidare till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.
– Om man inte har kunskaperna så kan det vara svårt att veta var man ska titta i avtalen. Men generellt gäller att om det går att tolka avtalsreglerna till sin egen fördel när man krigar mot ett företag, så får man oftast rätt. Tycket man något är fel ska man börja med att bestrida fakturan skriftligt. En stark klausul i mitt fall var att jag hade handlat i god tro, säger Mika Timonen.
ARN valde också i ett beslut den 19 december att gå på Mika Timonens linje och rekommenderade Stockholms elbolag AB att stryka slutfakturan på 10 196 kronor.
I de allmänna villkor för elavtal som är framtagna av branschorganisationen Energiföretagen Sverige, som samlar cirka 400 elbolag i Sverige, framgår tydligt att en slutfaktura ska skickas senast sex veckor efter det att avtalet upphör. Stockholms elbolag AB är inte medlemmar i organisationen, men ARN anser alltså att företaget ska följa dessa villkor.
”Generellt gäller att om det går att tolka avtalsreglerna till sin egen fördel när man krigar mot ett företag, så får man oftast rätt. Tycket man något är fel ska man börja med att bestrida fakturan skriftligt”Mika Timonen
Mika Timonen meddelade nämndens beslut till Stockholms elbolag AB och fick då följande svar från företagets kundservice:
”Vi kommer inte att kreditera denna fakturan trots ARN beslut. Enligt ellagen som vi går efter så får vi skicka ut en slutfaktura till kunden upp till 3 år efter att kunden har lämnat oss. Ni fick denna fakturan 1 år efter att ni lämnade oss”.
Men då Stockholms elbolag AB efter detta blir kontaktade av ARN för att svara på frågan om de följt nämndens beslut, så tvärvänder de, om än motvilligt, i frågan och ger Mika Timonen rätt. I ett mejl till ARN skriver de:
”Vi har följt ert beslut och krediterat fakturan. Kunden behöver inte trots att vi följt lagen på 3 år betala fakturan.”
Enligt Konsumenternas elmarknadsbyrå, som ger oberoende vägledning om el, gas och fjärrvärme, så har de fått in många klagomål gällande Stockholms elbolag AB, sett till vad som är normalt på elmarknaden. Företaget har funnits med på elmarknadsbyråns lista sedan i oktober 2019.
Ett vanligt klagomål gäller felaktiga fakturor, men kunder har också framfört klagomål kring tveksamma säljmetoder och otydliga avtalsregler, samt bristfällig kundservice.