Annons
Nyheter

Mer hemkänsla på Hökerumsgården

Renoveringen av äldreboendena i kommunen är i full gång. Nu är Hökerumsgården klar och resultatet blev finfint.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2011
Söderåsens allrum och kök.
Söderåsens allrum och kök.Foto: Åsa Dahlberg

Personalen på Hökerumsgården är riktigt nöjda och glada över de renoverade lokalerna. Här är numera mer lättstädat, praktiskt och väldigt snyggt.

Vad är du mest nöjd med?

Annons

– Det ser riktigt bra ut. Det är bra, säger Barbro Johansson, som flyttade in i de nyrenoverade lokalerna i september.

– Jag tycker badrummen har blivit väldigt bra. De är stora och två personal får plats och även alla hjälpmedel du kan tänka dig, säger Katarina Andersson, som jobbar på Söderåsen.

De andra bland personalen instämmer. Alla boende har egna lägenheter med egna badrum som inkluderar egen tvättmaskin. Det blir enklare och mer lättjobbat samtidigt som det är mer personligt; lägenheten blir som ett eget hem.

Sedan finns ett stort gemensamt allrum och kök i ett, med fönster på båda kortsidor. Det gör att det blir ett väldigt ljust och luftigt utrymme.

– Jag är nog mest förtjust i det rummet, säger Eva-Lena Blomdahl, personal på Söderåsen, och menar det kombinerade kök och allrummet.

Tillgång till kök där de kan värma mat, fixa fika och ibland baka med de boende har ökat trivseln. Inför renoveringen har ledningen också valt att involvera personal, boende och anhöriga.

– Jag tycker vi har fått vara med och tycka till om mycket, säger Elly Samuelsson som även hon jobbar på Söderåsen.

Mest nyinflyttade är gänget på Vingen. De har bott ett och ett halt år i ”exil” på Ekero, men är nu tillbaka igen.

– Vi har försökt att skapa ett hem. Det är så vi ser det. Därför har vi blandat möbler från deras tid med mer moderna, säger Solveig Marxen.

De två demensavdelningarna har en dörr mellan sig men den är av glas och står för tillfället på vidgavel. Alla rum ligger på bottenvåningen och i sommar kommer de boende att kunna gå ut på gräsmattan lite som de vill. Visserligen med ett staket en bit utanför men ändå.

Annons

– Vi vill att det ska vara en frihetskänsla men samtidigt tryggt. Hemtrevligt, så mycket som det bara går.

Ann-Charlotte har precis hjälpt sin mamma Astrid att installera sig i en av lägenheterna. Hon har satt upp gardiner, limmat fast de äkta mattorna så att mamma inte ska snubbla, och håller på att få ordning på garderoben.

– Vi fick erbjudande om att få en lägenhet på Ekero till mamma, men hon fick följa med personalen som hon är van vid tillbaks hit. De är trots allt de viktigaste här, säger Ann-Charlotte.

Hökerumsgården har genomgått en totalrenovering där alla avdelningar har varit berörda. Förr fanns två gruppboenden för dementa, och en avdelning för somatiskt sjuka, men nu har det blivit fyra gruppboenden, två för dementa och två för somatiskt sjuka, Vingen, Söderåsen, Ekedalen och Björkliden.

Projekteringen för ombyggnationen började under 2008. Under ombyggnadsperioden har två av avdelningarna fått flytta till Solrosen och Ekero och personalen från Hökerumsgården följde med. För de två avdelningar som blev kvar har tillvaron varit något kaotisk under en period.

– Personalen har varit helt fantastisk, både den som flyttade med de boende, och de som skött sitt jobb på en byggarbetsplats, säger Monika Johansson, enhetschef på Hökerumsgården.

Förutom att allt nu är ombyggt till gruppboenden så har samtliga lägenheter fått nya badrum och liftar i taket. Lägenheterna är nu anpassade både för boende och personal på ett helt annat sätt. Kontor, kök, korridorer och vardagsrum är nya.

Hökerumsgårdens renovering har hållit sin budget och har kostat cirka 16,2 miljoner kronor. Den är en del i den stora satsning på ombyggnad av samtliga äldreboenden i kommunen som pågår.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons