Annons
Nyheter

Medicinpriset steg 228 procent på tre månader

I februari – 70 kronor. I maj – 230 kronor.
En så kraftig höjning av priset på blodtrycksmedicinen är orimlig, anser ulricehamnaren Bernt Samuelsson.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2014
Tre gånger så dyr, på bara tre månader. Så mycket ökade priset på den blodtrycksmedicin som Bernt Samuelsson tar. Då han tillsammans med UTs reporter gick tillbaka för att få en förklaring, fick han tillbaka mellanskillnaden.
Tre gånger så dyr, på bara tre månader. Så mycket ökade priset på den blodtrycksmedicin som Bernt Samuelsson tar. Då han tillsammans med UTs reporter gick tillbaka för att få en förklaring, fick han tillbaka mellanskillnaden.Foto: Christer Seldevall

Det var då han i början av maj köpte en förpackning av den medicin har brukar använda mot högt blodtryck som han reagerade. Priset var 230 kronor.

En rejäl höjning av priset jämfört med förra gången han köpte samma medicin, tre månader tidigare. Då kostade samma förpackning 70 kronor.

Annons

– Det är orimligt med en så kraftig höjning, anser Bernt Samuelsson.

Han vände sig till apoteket Kronan i Ulricehamn, där han brukar hämta ut sin medicin.

– Men jag fick ingen riktigt bra förklaring till den stora prisskillnaden, berättar han för UT.

Då Bernt Samuelsson, som är 82 år, tar mycket medicin, är han ständigt aktuell för högkostnadsskydd. Här är det emellertid priset på medicinen han reagerat på.

Regelmässigt brukar personal på apoteket erbjuda kunderna ett billigare alternativ, i den mån sådant finns. Alltså medicin med samma innehåll men av annat fabrikat.

Men i det här fallet så har Bernt Samuelssons läkare varit tydlig med att det var just denna medicin han ska ha, varför utbyte till ett billigare preparat inte var något gångbart alternativ.

På apoteket Kronan i Ulricehamn är det inte första gången som kunder reagerar på att det är stora variationer på priserna på läkemedel.

– Det kan vara svårt för kunden att förstå varför det kan skilja på pris från ena uttaget till det andra, säger Inga-Lill Saxström, läkemedelsansvarig på apoteket Kronan i Ulricehamn.

Hon berättar att det inte är ovanligt att priserna ändras på läkemedel. Ibland kan det vara ganska stora skillnader, under relativt kort tid.

Förklaringen till detta är tillgång och efter efterfrågan, och förhandlingar mellan läkemedelsbolag och statliga Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, som sker en gång per månad.

Annons

Då Bernt Samuelsson återvänder till apoteket Kronan i Ulricehamn tillsammans med UTs reporter, väljer personalen att lösa frågan genom att helt enkelt betala tillbaka de 230 kronor som var priset senast.

I stället får Bernt Samuelsson betala nuvarande dagspris för medicinen, som vid tillfället ligger på 79 kronor.

– Här är det uppenbart att han har fått betala för mycket. Det verkar inte rimligt, säger personalen.

Bernt Samuelsson blir överrumplad av att han nu fick tillbaka pengarna.

– Vad ska man säga? Det var inte för pengarna jag reagerade utan för att det är ett orimligt system. Men nu fick jag ett vänligt bemötande av personalen, säger han.

Din slutsats?

– Man får vara väldigt uppmärksam, då man köper medicin. Särskilt de i min åldergrupp, som ofta tar mycket medicin. Det är konstigt att priserna varierar så kraftigt. Jag tycker det är fel. Men det beror på väl på konkurrensen. Det är pengarna som styr.

Så länge läkemedelsbolagen håller sig under det så kallade Takpris som fastställts av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), så kan bolagen sätta vilket pris de vill. Det är också förklaringen till att det ibland kan bli kraftiga variationer över tid för ett och samma läkemedel.

Faktorer som tillgång och efterfrågan blir då en faktor som spelar roll för de priser som sätts.

Takpriset för ett visst läkemedel ligger på en betydligt lägre nivå än vad priset för den ursprungliga, originalprodukten kostade, berättar Camilla Berglund på TLV.

”Det normala är att apoteken erbjuder kunder likvärdiga läkemedel av annat fabrikat, fast till ett lägre pris. Men om läkaren ordinerar ett visst fabrikat kan prisskillnader förekomma”, säger Camilla Berglund.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons