Annons
Nyheter

Medger fel i beslut om umgänge

Felformulerade beslut som för den enskilda kan verka förvirrande. Ja, efter en anmälan till JO medger Ulricehamns kommun nu att man inte lyckats fatta korrekt utformade beslut i ett enskilt ärende.
Nyheter • Publicerad 8 september 2010

Ärendet rör två barn och deras umgänge med sin mamma. Ett umgänge som enligt vård- och omsorgsförvaltningen innebär att barnen far illa.

Därför har vård- och omsorgsnämnden samt nämndens ordförande tagit ett antal beslut i ärendet. Det handlar om begränsning av umgänget. Enligt besluten får barnen träffa sin mamma vid möten som är övervakade.

Annons

Till följd av detta har mamman vägrat träffa sina barn sedan januari i år. Besluten om dessa umgängesbegränsningar har överklagats av mamman, via ombud.

Men besluten har upphävts av Förvaltningsrätten i Jönköping, eftersom rätten anser att besluten inte är korrekt utformade.

Kommunen å sin sida konstaterar nu, i ett yttrande till JO, att själva sakinnehållet i besluten, alltså begränsningen i umgänget mellan barn och mamma, inte har ifrågasatts. Endast hanteringen och formuleringen av besluten.

Exempel: Ett beslut om umgängesbegränsning som tagits av sociala utskottets ordförande, blev ett nytt likalydande beslut i utskottet.

”Vård- och omsorgsförvaltningen har förståelse för att detta måste te sig förvirrande för den enskilde. Det är naturligtvis också anmärkningsvärt att förvaltningen inte lyckats formulera besluten på ett formellt korrekt sätt förrän på tredje försöket...”, skriver vård- och omsorgsnämnden.

Nämnden har även sin egen teori om orsaken till den felaktiga hanteringen. Nämligen att Ulricehamns kommun är en liten kommun som sällan hanterar ärenden som rör paragraf 14 i lagen om vård av unga LVU.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons