Annons
Nyheter

Matthias redde ut komplicerad historia

Nu blir det rörigare, var en av rubrikerna när Matthias Nordgren föreläste om Slesvig i Folkets hus i söndags.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2010
Matthias Nordgren föreläser om Slesvig.
Matthias Nordgren föreläser om Slesvig.Foto: 

– En brittisk utrikesminister sa att det bara är tre personer som har förstått den här frågan. Det är en Dansk prins, och han är död, det är en tysk politiker och han har hamnat på mentalsjukhus och så är det jag själv, men jag har glömt alltihop.

Så inledde Matthias Nordgren föreläsningen, och nog tycktes det vara mycket att reda ut, med start i medeltiden. Även om Slesvig var danskt område blev det redan då allt mer självständigt. En orsak var att det fick en stark militär ställning eftersom det var en dansk buffert söderut.

Annons

Sedan knöts området till Holstein som var en del av det tysk-romerska riket och det var därefter som rubriken "Nu blir det rörigare" dök upp. För komplicerade maktförhållanden skulle balanseras med avtal och allianser i denna gränstrakt.

Matthias tog till exempel också upp hur området gav sig in i storpolitiken på 1700-talet och närmade sig Sverige en period. Sedan kom 1800-talet med nationalism och liberalisering då man bland annat diskuterade om området skulle vara självständigt eller tillhöra Danmark och det blev även en sorts kamp mellan språken, mellan det danska och tyska.

Krigen som format området fick förstås också stor betydelse. En paus hann man med också, då lättare förplägnad erbjöds.

Föreläsningen arrangerades av Föreningen Norden och Studieförbundet Vuxenskolan med stöd av kulturförvaltningen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons