Annons
Nyheter

Mattegeniet Hjalmar satte alla på plats – vassaste högstadieeleven i Sverige

Det var de skarpaste matematikerna från högstadieskolor i hela landet som tävlade. Högst upp på prispallen stod Hjalmar Ingelsbo från Ljungsarp.
Tranemo • Publicerad 1 februari 2023 • Uppdaterad 25 oktober 2023
Hjalmar Ingelsbo läser nu matematiken för gymnasiets årskurs 2. Fast han går i åttan. I tävlingen besegrade han ett flertal nior.
Hjalmar Ingelsbo läser nu matematiken för gymnasiets årskurs 2. Fast han går i åttan. I tävlingen besegrade han ett flertal nior.Foto: Leif Fjellström

När tiden för att lösa finaltävlingens uppgifter var ute, så hade Hjalmar Ingelsbo klarat fyra av de sex uppgifterna på ett sätt som han var nöjd med, medan två inte var helt klara. Det borde innebära att han fått ihop minst 28 poäng (av 42 möjliga).

När det sedan var dags att presentera de tio bästa i tävlingen, började man nedifrån.

Annons

– Tian hade 21 poäng och då visste jag att jag i alla fall var topp tio, säger Hjalmar.

Fler namn och resultat lästes upp och till slut var man uppe på prispallen. Där trean visade sig ha fått ihop just 28 poäng, men inte hette Hjalmar.

– Då var det lite nervöst.

När sedan tvåan – med 31 poäng – också hade ett annat namn, så var ju saken klar – vinnare av Högstadiets matematiktävling med 35 poäng var Hjalmar Ingelsbo, åttondeklassare från Tranängskolan och boende i Ljungsarp.

Tävlingen arrangeras årligen och är öppen för samtliga högstadieelever i Sverige och inleds med en kvalomgång på respektive hemmaskola. Sex uppgifter som ska lösas och då inte bara med några siffror, utan man ska redovisa ett förslag till lösning där det framgår hur man kommit fram till just det svaret.

Till finalen på Danderyds gymnasium utanför Stockholm bjöds sedan 40 tävlande in för att göra upp om segern. Och där vann alltså Hjalmar.

– Det var rätt svåra och komplexa uppgifter vi skulle lösa. Samtidigt som de ändå var lättare än vad jag trodde i förväg, säger han.

Om man ser statsministern vänta vid ett övergångsställe så kan man ju faktiskt få till en selfie med en Säpo-man bakom kameran.
Om man ser statsministern vänta vid ett övergångsställe så kan man ju faktiskt få till en selfie med en Säpo-man bakom kameran.Foto: Privat

Den bästa matematikern av alla högstadieelever i riket blir man så klart inte av en slump. Det måste finnas en fallenhet och ett intresse för ämnet och att Hjalmar hade detta uppmärksammades redan på mellanstadiet.

– Jag förstod i trean eller fyran att jag var bra på matte och ville därför ha en svårare bok att jobba med.

Det ledde till att hans lärare kontaktade högstadiet i Tranemo, berättade om sin duktiga elev och undrade om de kunde hjälpa till. Vilket skolan naturligtvis ställde upp på.

Sören Svensson, Hjalmar Ingelsbo och Erik Andersson har anledning att glädjas åt matematikframgången.
Sören Svensson, Hjalmar Ingelsbo och Erik Andersson har anledning att glädjas åt matematikframgången.Foto: Leif Fjellström
Annons

Så när det var dags att börja på högstadiet i Tranemo, var Hjalmar redan välbekant med matten på den nivån. Därför blev det till att plocka in fler resurser och nu i form av Sören Svensson, matematikansvarig på Tranemo gymnasieskola.

– Hjalmar är ett mattegeni, säger Sören Svensson, som sedan årskurs sex ger honom extra stöttning i ämnet genom att avsätta en halvtimme varje vecka till att hjälpa honom vidare i problemlösandet.

– Det vanliga är att man stöttar de som har svårt i ett ämne och ligger efter övriga. Därför är det kul att vi inom organisationen också kan göra en sådan här insats – alltså hjälpa en duktig elev att komma ännu längre.

Erik Andersson är Hjalmars mattelärare på högstadiet och har läst in en högskolekurs på 15 poäng i algebra. Men han inser att hans roll inte längre är att lära ut.

– Jag kommer nog aldrig att komma upp till Hjalmars nivå utan min uppgift är att motivera honom.

Matematik är ju ett mycket brett område med många olika inriktningar och där man kanske väljer något att specialisera sig på. Men dit har inte Hjalmar nått än.

– Det mesta är roligt – inte minst algebra. Medan statistik är lite svårt, säger Hjalmar.

Har du funderat på vad du kan tänkas jobba med i framtiden?

– Jag vet inte riktigt än, men kanske något med teknik och där matte ingår.

Då kommer du att söka till något gymnasium med inriktning på matematik?

Annons

– Nej. Det blir nog orienteringsgymnasiet i Eksjö.

Ursäkta?

– Ska jag bli orienteringsproffs så måste jag gå på ett orienteringsgymnasium. Läsa mer matematik kan jag göra efteråt.

Fakta

Hjalmar Ingelsbo

Ålder: Fyller 15 i år.

Bor: Ljungsarp.

Familj: Pappa Jesper, mamma Anna och brorsan Gustaf.

Intressen: Matematik, orientering, längdskidor.

Favoritämne i skolan: Idrott.

Kul att göra: Programmera.

Favoritbanor på Counterstrike: Mirage och Vertigo.

Aktuell: Har vunnit Högstadiets matematiktävling 2023.

Leif FjellströmSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons