Annons
Nyheter

Massiv protest mot skolstängning

I måndags eftermiddag fylldes entrén i Stadshuset i Ulricehamn med barn och vuxna som kommit för att överlämna en protest mot lärandeberedningens förslag att stänga skolorna i Marbäck, Vegby och Dalum.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2012
Närmare 70 personer hade samlats i entrén till Stadshuset i Ulricehamn för att överlämna en protestskrivelse till kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin.
Närmare 70 personer hade samlats i entrén till Stadshuset i Ulricehamn för att överlämna en protestskrivelse till kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det var 68 barn och vuxna från den nybildade sammanslutningen Skolorna runt sjön som kommit till Stadshuset för att uttrycka sin åsikt om lärandeberedningens förslag. Besöket skedde i samband med ett ordinarie sammanträde med kommunstyrelsen.

Gruppen hålls i ihop av ett antal representanter från samtliga tre skolor.

Annons

En av dessa är Malin Allansson, bosatt i Vegby och med egna barn som ännu inte börjat skolan.

– Vi är här för att visa vårt engagemang. Att vi vill ha kvar skolan, säger hon.

Varför?

– Främst för att våra barn ska få växa upp i en trygg skolmiljö. Men också för att det är viktigt att behålla skolan.

Malin Allansson var med på några av de möten som hölls inför förslaget från beredningen.

– Det var bra möten. Men jag blev förvånad över det förslag de lade fram, säger hon.

Strax efter klockan 15 är kommunstyrelsens sammanträde slut, och dess ordförande Lars Holmin (M) kommer nerför trapporna till den väntande folkhopen. Delegationen leds av Andreas Hell. Han drar en kort bakgrund till varför gruppen är här.

– Vi vill lämna en skrivelse, som är en summering av vår syn på beredningens rapport. Vi har en annan uppfattning om hur skolorna ska organiseras, säger han.

Efter att skrivelsen överlämnats säger Lars Holmin att han redan fått flera reaktioner på förslaget från beredningen.

– Och det ska ni veta att vi lyssnar och tar till oss av allt. Dessutom är detta bara ett förslag och ärendet är än så länge i ett tidigt skede.

Annons

– Därför gör ni helt rätt som agerar redan nu. Annars brukar folk agera först när beslut redan har tagits. I det här fallet är inget stängt. Dessutom uppskattar jag engagemang.

Han berättar att kommunstyrelsen nu ska bereda ärendet, och då titta på laglighet samt konsekvenser. Därefter ska ett färdigt förslag överlämnas till kommunfullmäktige.

Andreas Hell är nöjd med mötet.

– Det kom många fler människor än vad jag hade väntat mig. Det tolkar jag som att det finns ett starkt engagemang i den här frågan, säger han.

Så dyker två andra politiker upp, nämligen Roger Wilhelmsson (M) samt Inga-Kersti Skarland (S), samtalsledare samt vice samtalsledare i kommunstyrelsens arbetsgrupp för lärande och välfärd.

De säger till Andreas Hell att de gärna vill hålla kontakt med gruppen även i fortsättningen. Detta för att kunna hålla en öppen dialog under kommunstyrelsens beredning av ärendet.

Tillsammans gör de tre upp om att utbyte förslag på tider för kommande möten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons