Annons
Nyheter

Mårdhunden redan här

En bild på en mårdhund utanför Mullsjö kan vara bevis på att arten redan har nått våra trakter.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2011
Mårdhundar i fångenskap, alltså inte bilden som togs av en fotograf utanför Mullsjö.
Mårdhundar i fångenskap, alltså inte bilden som togs av en fotograf utanför Mullsjö.Foto: Fritz Schibli / TT / SCANPIX

Det har blivit en stor uppståndelse efter att en naturfotograf tagit bild på en mårdhund någonstans i skogarna runt Mullsjö. Tidigare har man ansett att mårdhunden inte hunnit sprida sig nedanför Örnsköldsvik men i maj observerades en i Ängelsberg i Bergslagen och något tidigare så påträffades en trafikdödad mårdhund i samma område.

Mårdhunden är en invasiv art, alltså en art som sprider sig av egen kraft, påverkar ekosystemet och påverkar hälsan hos djur och människor. Invasiva arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald och orsakar i dagsläget cirka 50 procent av det globala artutdöendet. Därför pågår ett projekt för att utrota mårdhunden eller om det inte är möjligt, att i alla fall kontrollera artens utbredning. Det är därför som upptäckten av mårdhund utanför Mullsjö på många håll upplevs som ett ovälkommet besked. I mårdhundsprojektet ingår de nordiska länderna och huvudfinansiär är EU.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons