Annons
Nyheter

Månstadborna mindes lokalkändisar

En psalmpoet, en handlare, en söndagsskolelärare och en kyrkvärd fick lite extra uppmärksamhet under gudstjänsten i Månstad under alla helgons dag.
Nyheter • Publicerad 7 november 2011
Ingrid Larsson berättade om psalmpoeten Britt G Hallqvist under lördagens gudstjänst. FOTO: Kajsa Kettil Mikael Henning
Ingrid Larsson berättade om psalmpoeten Britt G Hallqvist under lördagens gudstjänst. FOTO: Kajsa Kettil Mikael HenningFoto: Kajsa Kettil
Gerd och Mai Nilsson mindes alla fyra personer som lyftes fram under eftermiddagen.
Gerd och Mai Nilsson mindes alla fyra personer som lyftes fram under eftermiddagen.Foto: Kajsa Kettil

När gudstjänsten i Månstad inleddes i församlingsgården var det redan mörkt ute. Alla tända ljus på kyrkogården intill vittnade om att Månstadborna ville minnas de nära och kära som inte längre är i livet.

Gudstjänsten varvades av predikan, sång och korta föredrag. Fyra personer hade fått i uppdrag att lyfta fram en särskild Månstadbo från förr. Ingrid Larsson berättade med inlevelse om psalmskribenten och översättaren Britt G Hallqvist. Britt föddes i Umeå och växte upp i Visby. Hennes man var präst, och det var så de hamnade i Månstad.

Annons

– 1945 sökte hon sig ut på arbetsmarknaden och fick en tjänst som lärare i Boda skola i Månstad, sade Ingrid Larsson.

För att fånga besökarnas intresse tog hon även fram en och annan anekdot.

– Hon var en väldigt lång kvinna, och vi får utgå från att hennes fyra barn var långa de också, för hon sade inte hur många barn hon hade, utan hur många meter barn hon hade.

Ingrid Larsson var fascinerad över Britt G Hallqvists liv.

– Det är en intressant människa och det har gett mig mycket att läsa om henne, sade hon.

Även Månstadbon Enar Matsson hamnade under lupp. Han föddes 1925, och 22 år senare köpte han en bil och startade taxirörelse i byn. Så småningom köpte han och frun Märta en affär. Affären blev en samlingspunkt, och när verksamheten växte bestämde sig Enar för att bygga nytt.

Flera av deltagarna mindes säkert Anna Petersson, även hon född 1903. Hon var yngst av fem syskon och kom att ägna sig mycket åt att ta hand om andra. Bland annat brukade hon ta med sina barnbarn ut i skogen på våren för att se om myrorna hade vaknat. Anna arbetade som arbetsledare inom hemhjälpen. Hon var även med i kyrkorådet, hon tjänstgjorde som kyrkovärd och var ordförande i den kyrkliga syföreningen i 25 år.

Den fjärde och sista personen hette Arvid Arvidsson. Han föddes 1913 som ett av sju syskon, och blev senare kyrkovärd, kyrkorådsledamot och bibliotekarie. Arvids pappa hade egen gård, men Arvid själv arbetade bland annat på sågverk.

Efter gudstjänsten bjöds deltagarna på kaffe och smörgås. Det blev ett tillfälle för dem att prata om de gamla Månstadborna. Mai och Gerd Nilsson hade minnen från allihop.

– Jag kommer ihåg alla de pratade om. Enar Mattsson var ju vår handlade här i byn. Han hade en dotter som jag brukade vara ihop med, säger Gerd Nilsson.

Annons

Systern Mai hade många gånger besökt biblioteket när Arvid Andersson arbetade där.

– Jag var där och lånade flickböcker, och då var det han som var bibliotekarie, säger hon.

Prästen Mikael Henning var en av tre i kyrkorådet som hade valt ut träffens fyra huvudpersoner. Enligt honom hade personerna någon koppling till kyrkan, men det var inget krav.

– Vi valde personer som många minns här i Månstad. Britt G Hallqvist var given, för det gav oss en anledning att sjunga hennes psalmer. Jag tycker att ett sådan här arrangemang får oss att tänka över hur vi själva skulle vilja bli ihågkomna, och så blir det en symbol för hembygden, att man har något gemensamt, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons