Annons
Nyheter

Många utförsäkrade söker hjälp hos kyrkan

Allt fler människor kommer till svenska kyrkan för att be om hjälp, tycker tre diakoner i Ulricehamn. Många av dem har blivit utförsäkrade.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2011
fr vänster Elisabeth Henning, Kerstin Svensson och Gunnel Karlsson vill vara med och ändra lagen.
fr vänster Elisabeth Henning, Kerstin Svensson och Gunnel Karlsson vill vara med och ändra lagen.Foto: Sonja Rapinoja Johansson

Kerstin Svensson, Elisabeth Henning och Gunnel Karlsson är församlingsdiakoner i Svenska kyrkan i Ulricehamns kommun. De är också tre av många diakoner i Sverige som engagerat sig i det uppmärksammade påskuppropet.

– Vi vill ställa oss bakom de som har det svårt och inbjuda till samtal, säger de.

Annons

Deras uppfattning är att allt fler söker hjälp hos kyrkan. Det kan gälla allt från hyror som ska betalas till mat.

– Jag har haft kontakt med två familjer på bara en månad som fått lämna sina hem eftersom elen är avstängd, berättar Kerstin Svensson.

De beskriver situaitionen som närmast absurd. Att det är förnedrande för den som tvingas gå till kyrkan för att be om pengar till mat. I vissa fall har personer i behov av hjälp blivit ombedda av socialen att gå till kyrkan.

– Det har varit flera fall där personer i behov av akut hjälp har kommit hit för att de av socialen fått höra ” ni får väl gå till kyrkan, då”.

Nu tycker de att det är dags för förändring. Under några intensiva dagar har de tillsammans lyckats få ihop 300-400 namnunderskrifter till uppropet mot utanförskap för utförsäkrade, även kallat påskuppropet 2011. Men de vill inte sluta där.

– Det måste finnas hopp om förändring, säger de.

– Vi måste få folk att våga säga ifrån.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons