Annons
Nyheter

Många aktiviteter när Ving firar 80

Södra Vings IF är en lika naturlig del av Hökerum som Viskan som makligt rinner genom bygden. Därför är det också naturligt att fotbollsklubben som jubilerar i år ägnar sig åt mer än bara fotboll. De engagerar hela Hökerum.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2011
Tommy Johansson, Lena Gustafsson och Gösta Hellqvist. Tre eldsjälar i Svif som även trivs bra på fotbollsplanen.
Tommy Johansson, Lena Gustafsson och Gösta Hellqvist. Tre eldsjälar i Svif som även trivs bra på fotbollsplanen.Foto: Sonja Rapinoja Johansson

Ett gäng ungdomar som stökade runt i centrum. Nedskräpning, sura miner och en vaktmästare som ständigt fick städa upp. Att lösa det blev den riktiga starten på det arbete utanför plan som Södra Vings IF (Svif) har kickat igång.

– Då gick vi helt sonika ner till de här killarna och frågade: vad vill ni ha? vad vill ni göra? De satt ju där på torget, säger Tommy Johansson, ordförande i Svif.

Annons

Svaret blev en skatepark och att lana (man kopplar ihop datorer och har en form av maraton i dataspel).

Nu har det gått ungefär fem år. Ungdomarna fick tack vare en lokal företagare som sponsrade sin skatepark. I höst är målsättningen att komma igång med lan. Tommy Johansson, Lena Gustafsson och Gösta Hellqvist sitter i styrelsen. De jobbar ständigt med att förbättra Svif.

Efter över två års kamp har man nu fått klartecken att hyra lokaler vägg i vägg med räddningstjänsten. Det är ett allaktivitetshus med fokus på barn och ungdomar.

– Det finns inget vinstintresse i ungdomarna. Från dem kommer det bara att krävas ett medlemskap. Däremot kan vi till privata evenemang ta ut en hyresavgift, säger Lena Gustafsson

Från augusti och året ut har Svif ett fullspäckat program, 80 årsjubileet till ära. Under tiden kommer herrarnas A-lag att kämpa för att vinna sin serie, och allaktivitetshuset kommer att dra igång. Det blir med andra ord inte en lugn stund i Hökerum. Men vad är då hemligheten bakom att lyckas bli så viktiga i sociala sammanhang i sin bygd? För Svif är idrotten i fokus, men de är en del av bygdens sociala nätverk. De tycker också att de har ett gott samarbete med övrigt föreningsliv.

– Man kan inte säga hur andra ska göra eller vilka vägar de ska gå, alla är olika, säger Tommy Johansson.

Men ett tips är att ta vara på sina ledare. Vilka intressen de har och vilka kunskaper de sitter inne på. Att anpassa sig till samhället är något Svif också fått göra.

– Ibland kanske det är inne med bandy, då får man kolla efter möjligheterna till det. Just nu är det lan som är hetare, då får man försöka fixa det, säger Lena och fortsätter:

– Att lana eller spela i rockband är kanske inte idrott. Men det kan få ungdomar mer aktiva och ge dem en meningsfull fritid.

Inför hösten väntar en stor utmaning för Tommy, Lena och Gösta.

Annons

– Vi ska ut i skolorna och jobba med att få eleverna att bli medlemmar i föreningen. Innan var nästan 80 procent medlemmar, nu är det bara 30-40. Så det har vi att jobba hårt med under hösten.

UT-maningen 23 augusti på Slottsvallen

Svif-dagen 27 augusti

Talangmatch mot IF Elfsborg första veckan i september (datum ännu inte fastställt).

Loppmarknad på sågverket 10 september.

Svif-marschen 24 september.

Jubileumsfest 29 oktober.

Julpromenaden 3 december.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons