Annons
Nyheter

Majoritet kvinnor i nya moderbolaget

Det nya moderbolaget för kommunens bolag föreslås få en styrelse med en majoritet kvinnor.
Nyheter • Publicerad 22 april 2010

Ulricehamns kommun har tidigare kritiserats för att inte ha några kvinnor i de kommunala bolagsstyrelserna. Nu tycks man ha tagit fasta på den kritiken.

Nyligen valdes Vänsterpartisten Eva Andersson in i styrelsen för energibolaget och nu finns alltså ett förslag om att självaste moderbolaget ska få en styrelse med en majoritet kvinnor.

Annons

Visserligen föreslås kommunalrådet Roland Karlsson bli ordförande och oppositionsrådet Mattias Josefsson vice ordförande och Carljohan Molander finns även med som ledamot. Men fyra av de sju ordinarie ledamöterna är alltså kvinnor.

Dessa är Folkpartisten Gulli Håkansson, Miljöpartisten Ingegerd Borg-Saviharju, Centerpartisten Liselott Andersson och Kristdemokraten Cristina Bernevång.

Ersättare föreslås bli Jan-Olof Sundh, Vänsterpartiet samt Kristina Wilhelmsson, Moderaterna.

I förslaget ingår dessutom att välja Socialdemokraten Ingrid Isaksson till lekmannarevisor för Ulricehamns Stadshus AB samt att utse Moderaten Birgitta Molander till kommunens ombud vid bolagsstämman.

Förslaget ska behandlas av kommunfullmäktige på måndag.

Det nya moderbolaget ska bildas den 1 maj och kommer heta Ulricehamns Stadshus AB.

Detta innebär att de helägda kommunala bolagen samlas i en bolagskoncern under Ulricehamns Stadshus AB. Ulricehamns Stadshus AB övertar samtliga bolag till ett värde av 300 miljoner kronor. Ulricehamns Stadshus AB betalar genom att bolaget lånar 100 miljoner kronor externt, som betalas till kommunen. Resterande 200 miljoner kronor betalas genom revers (skuldbrev). Detta omvandlas till dels aktiekapital om tio miljoner, dels ett villkorat aktieägartillskott om 190 miljoner kronor.

Kommunalrådet Roland Karlsson (C) har tidigare uttalat sig om motiven till bildandet av ett koncernbolag:

– Sammanhållningen av verksamheten blir bättre. Med koncernbolaget får vi en starkare ägarstyrning.

– Dessutom innebär det en fördel rent ekonomiskt. Detta genom att vinst som i dag beskattas i de kommunala bolagen med den föreslagna modellen kan flyttas inom koncernen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons