Annons
Nyheter

Lyfter ett varnande finger för miljön

För fyra år sedan gav han upp karriären som meteorolog på TV för att helt ägna sig åt miljöproblematiken. Och, för att som han säger, han såg inga människor under sina år på tv, det gör han nu när han åker runt på föreläsningar.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2013
Vädertv-profilen Pär Holmgren tillbringar nu en del av sin tid med att resa runt och prata om klimatfrågor. I lördags besökte han Ulricehamn. FOTO: Anette Westerlund
Vädertv-profilen Pär Holmgren tillbringar nu en del av sin tid med att resa runt och prata om klimatfrågor. I lördags besökte han Ulricehamn. FOTO: Anette WesterlundFoto: 

Pär Holmgrens miljöintresse är ganska gammalt vid det här laget. Det började redan för 25 år sedan då han arbetade som doktorand på Uppsala universitet och några av hans lärare började lägga alltmer fokus på miljöfrågor.

Därefter har klimatproblemen fått större utrymme i den samhälleliga debatten och diskussionerna om ett hållbart samhälle vuxit. I takt med det har Pär engagerat sig i miljöfrågor.

Annons

Att sträva mot ett långsiktigt användande av våra resurser är helt nödvändigt för människans överlevnad, anser han.

Det är också centralt i den föreläsning han ger på lördagseftermiddagen i Stenbocksskolans aula. Fortsätter vi leva som vi gör i dag, kommer det krävas betydligt fler jordklot än det vi lever på i dag, för att resurserna ska räcka till det leverne som människan kommer ha då. För så är det. Vi blir fler och fler människor på jorden. Och alla behöver en viss yta för att överleva, med allt vad det innebär. Vi har skaffat oss en livsstil som oerhört resurskrävande. Om 10-15 år kommer vi antagligen att vara åtta miljarder människor på jorden.

I dag lever vi på de resurser som våra barn kommer att behöva. Ta regnskogarna i Brasilien som skövlas, till exempel. Träden borde märkas ut med lappar som angav att de tillhör framtiden.

Vi står inför tre stora utmaningar, menar han. Och det är att få de tre e:na att gå ihop; ekonomi, energi och ekologi.

Lyckas vi inte med det står vi inför problem som inte bara handlar om tunna ozonlager utan om krig, sjukdomar som vi inte kan bota med mera.

Han höjde också ett varnande finger för dem som bygger den nya riksväg 40.

– När man bygger en väg i väst-östlig riktning, stänger man av de naturliga passagerna för djur och växter som behöver vandra söderut under den varma delen av året. Förhoppningsvis har man tänkt på det.

Pär Holmgrens föreläsning var ett arrangemang av Föreningen Norden Ulricehamn-Tranemo.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons