Annons
Nyheter

Lovkamp inleddes under ytan

Under höstlovet anordnas femkamp i simhallen, fem olika grenar under lika många dagar. Första gren ut under måndagen var undervattensorientering och på plats fanns en före detta svensk mästare.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2014
Stig Bodin visar hur hans undervattenskompass fungerar. Från vänster: Calle Svensson, Lukas Thid, Rasmus Bogren, Jacob Svensson och Stig Bodin.
Stig Bodin visar hur hans undervattenskompass fungerar. Från vänster: Calle Svensson, Lukas Thid, Rasmus Bogren, Jacob Svensson och Stig Bodin.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– Det är kul att de tar upp en sådan här gren, som nog många inte ens vet att det tävlas i, säger Stig Bodin.

71-årige Stig Bodin bor i dag i Hökerum och går regelbundet till simhallen. Under 70- och 80-talet tävlade han i undervattensorientering på hög nivå och har ett SM- och ett NM-guld på meritlistan. Mästerskapen beskriver han som välbesökta, med många nationer representerade men i dag är sporten inte lika välkänd.

Annons

– Den finns nog inte i Sverige i dag, jag vet inte, men den dog nog ut på 80-talet, säger Stig Bodin.

När han fick reda på att simhallen för första gången skulle anordna undervattensorientering ville han gärna vara på plats och rotade fram sin kompass för första gången på 25 år.

– Det var jättekul att han ville komma hit, det är en intressant gren, sade Eva Molnar, samordnare på simhallen.

Först ut att prova på första grenen i femkampen var Rasmus Bogren, 14 och Lukas Thid 14. De simmade i en bana under vattnet, genom ringar och hämtade upp olika föremål från bottnen.

– Det var kul, svårast var nog att hämta upp dockan, den var ganska tung, sade Lukas.

När Stig Bodin klev upp ur vattnet med sin kompass var pojkarna snabbt framme för att se hur den fungerade.

Under veckan kommer femkampen fortsätta med rutschkanetävling, djupdykning, springtävling på vattnet och ankrace.

Olivia Ochoa
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons