Annons
Nyheter

Lokalt guld vid hyllat SM-arrangemang vid sjön

Höstrusk och lite trögt fiske. Kanske gynnade det lokala Team Pike and tats som tog hem guldet.
Ulricehamn • Publicerad 2 oktober 2021
Team Pike and tats med Jack Mirza, Johan Wernersson och Kristian Rohr vann SM i gädda på hemmaplan.
Team Pike and tats med Jack Mirza, Johan Wernersson och Kristian Rohr vann SM i gädda på hemmaplan.Foto: Henrik Erickson

Ulricehamns fritidsfiskare hade lagt ned mycket arbete på SM i gädda som avgjordes i Åsunden under lördagen. Och det blev den fiskefest som de ansvariga hoppats på.

– Regnet kan vi inte göra så mycket åt men trots vädret har det varit mycket folk här nere vid sjön under hela dagen. Över förväntan vad gäller besökare, säger arrangören Mattias Lundberg.

Båtar på rad efter åtta timmar av gäddfiske på Åsunden. Fisket beskrevs som trögt och enligt Andreas Tafjord i arrangörsstaben kan det ha berott på att gäddorna under förmiddagen gärna stod stilla efter morgonens båtmuller i sjön.
Båtar på rad efter åtta timmar av gäddfiske på Åsunden. Fisket beskrevs som trögt och enligt Andreas Tafjord i arrangörsstaben kan det ha berott på att gäddorna under förmiddagen gärna stod stilla efter morgonens båtmuller i sjön.Foto: Henrik Erickson
Annons

Det var en blandning av fiskeintresserade och nyfikna ulricehamnare som rörde sig runt Sturebadet och fiskestugan. Här fanns utställare inom skog, natur och fiske. Allt från beten till båtar och fyrhjulingar kunde spanas in. Därtill en stor scen där besökarna kunde följa tävlingen i realtid.

Drygt halva tävlingen var öppen vad gäller resultatet. Innan de sista hemliga timmarna, då endast tävlingsledningen hade koll på resultatet, ledde Team Pike and tats med två deltagare från Ulricehamn och en bördig från Trädet. Jack Mirza, Johan Wernersson och Kristian Rohr hade längst sammanlagd längd på fem gäddor och greppet om guldet.

Då en stor del av tävlingen var kvar, och kanske de delen av dagen då det nappade som bäst, var det en nervös trio som gick i land strax efter klockan 16.

– Jäkligt spännande. Vi vet ju egentligen ingenting, sa Johan Wernersson före prisutdelningen.

Mikael Molander, förbundets tävlingsansvarige tackade arrangören i Ulricehamn för ett utmärkt jobb.
Mikael Molander, förbundets tävlingsansvarige tackade arrangören i Ulricehamn för ett utmärkt jobb.Foto: Henrik Erickson

När prislistan räknats ned från femte till första plats stod det klart att guldet gick till Team Pike and tats, med ett resultat en bra bit över 300 centimeter på fem gäddor. Lagets längsta gädda mätte 91 centimeter. Till publikens jubel och skumpafräs fick de sina guldmedaljer.

– Planen gick i lås kan vi säga, säger Johan Wernersson.

– Vi har förberett oss och rekat riktigt mycken inför tävlingen. Vi visst att vi hade en bra chans på hemmaplan och vi tog den, säger Kristian Rohr.

Är det en hemmaplansfördel i gäddfiske?

– Ja, det får man säga att det är. Vi har rätt bra koll på var gäddorna står men det gäller att ta upp dem också och ha lite tur, säger Jack Mirza.

Var i sjön tog ni de största gäddorna?

Annons

– Det avslöjar vi inte. Även om tävlingen är över vill vi behålla det för oss själva. Åsunden är en ganska svår gäddsjö och vi har några spots som vi är rädda om, säger trion.

Mattias Lundberg och Andreas Tafjord från Ulricehamns fritidsfiskare kunde efter tävlingen pusta ut – och samtidigt blicka framåt.

– Det här var bara förövningen. Nästa år kör vi SM i abborre i september och det kommer att bli dubbelt så stort som det här, på alla sätt, säger Andreas Tafjord.

Henrik EricksonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons