Annons
Nyheter

Lena Jarlöv inspirerade odlare

Vi mår bra av att köra händerna i jorden. Men odling handlar om mer än välbefinnande – snart kan det vara en nödvändighet även inne i städerna.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2012
Lena Jarlöv, till vänster, diskuterade odlingens betydelse för samhället under träffen med koloniföreningen.
Lena Jarlöv, till vänster, diskuterade odlingens betydelse för samhället under träffen med koloniföreningen.Foto: Kajsa Kettil

Det var budskapet när arkitekten och forskaren Lena Jarlöv gästade Hesters koloniförening under lördagen. Lena Jarlöv är välkänd inom odlarkretsar, och brinner för trädgården och odlingen som resurs.

– Det är ett enkelt, billigt och resurssnålt sätt att framställa mat. Och samtidigt är det roligt och lustfyllt för människor att bruka jorden, förklarar hon.

Annons

Hennes uttalanden möttes av bifallande nickningar. Hon talade för de redan frälsta, det vill säga entusiaster från koloniföreningen.

Lena Jarlövs arbete sträcker sig längre än att konstatera de hälsosamma vinsterna med odling. Hon ser ett samband mellan de ekonomiska och politiska kriserna i världen och kopplar ihop dem med den ökade miljöförstöringen. Ju mer olja vi använder, desto mer belastar vi miljön. Även den mat vi äter påverkar omvärlden. Långa leveranser leder till ökade utsläpp, som i sin tur späder på motsättningarna.

– Om oljan drastiskt minskar kommer det inte att se ut som i dag. Ekonomi och politik hänger ihop. Vi kan behöva ändra vårt sätt att leva fortare än vi tror.

Hon talar om den efterfossila staden. En stad där grönytor används till att framställa mat, och där kvarteren påminner om 1950-talet med små butiker som säljer närproducerade produkter. Under kristider har människor odlat i parker och på andra ytor, även inne i städer, förklarar hon.

Men det behöver inte vara antingen eller. Det kan räcka att få in en viss grad av odlande i tätorter. Under sina år som forskare har Lena Jarlöv träffat många människor som bor i städer, men som längtar tillbaka till naturen. De skaffar sig ofta sommarstugor och ägnar tiden vid stugan åt att skapa, odla och känna sig fria.

– Jag har jobbat med det här i hela mitt liv. Jag har sett hur man packar ihop sig och åker ut från staden för att trängas i en stuga och bo obekvämt. Det visar att vi längtar efter det basala, att få bygga och skapa. Vi har en inneboende lust att syssla med sådant.

Hon har skrivit en avhandling om just människans behov av att skapa. För vissa handlar det om att producera giftfria råvaror, andra uppskattar friheten det innebär att få bestämma själv vad som ska växa. Lena Jarlöv poängterar att trädgården fyller många funktioner.

– Där kan vi umgås, framställa grönsaker och frukt, skapa. Och den hjälper oss att komma närmare naturen och förstå världen, säger hon.

En av åhörarna tar upp äldreboenden och äldres behov av att komma ut. Även om detta hade gästen forskat. Hon berättar att hon som husarkitekt ser hur lätt det skulle vara att bygga äldreboenden så att det gick lätt att komma ut.

– Vi har sett att man prioriterar det inre, men inte kontakten mellan ute och inne. Jag har mött äldre som får komma ut två gånger i månaden, till och med sådana som inte ens har ytterkläder!

Annons

Lena Jarlöv vill alltså se fler tomatplantor och rabarberblad inne i städerna. Men vem ska stå för påtandet? Det ska alla som vill, bli svaret. Medlemmarna i koloniföreningen blir eld och lågor och uttrycker sitt stöd för hennes uppfattning.

Tiden då, hur ska folk hinna?

– Genom att vi jobbar mindre. Om vi både lönearbetar och konsumerar mindre och samtidigt fördelar arbetet mellan oss alla är det möjligt. Men det får inte bli ett krav, det bygger på lust och frivillighet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons