Annons
Nyheter

Ledande politiker till historiskt hus

Efter en fest i rådhuset på nyårsafton 1813 slogs handlanden Kullgren med borgmästare Björkman, vilket ledde till att Kullgren dömdes till döden. Men när dagens styresmän och kvinnor snart flyttar in i rådhuset kommer det gå lugnare till.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2011
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Någon gång under våren kommer flera av de ledande politikerna att flytta från sin nuvarande plats högt uppe i stadshuset ner till det för Ulricehamn så centrala huset på Stora torget.

– Det känns bra att politiken kommer närmare på något sätt, för det gör vi. Det blir lättare för en kommunmedborgare att slinka in på rådhuset, att komma upp och säga vad man tycker, säger kommunalrådet Lars Holmin, som samtidigt betonar byggnadens historiska värde.

Annons

– Det är ett fantastiskt hus och det är bra att lokalen kommer till användning på ett bra sätt.

Även oppositionsrådet Mattias Josefsson är nöjd med den kommande flytten.

– Det är fina lokaler, det är en historisk miljö. Det känns väldigt ärofullt.

Förutom att det så kallade Leipzigerslaget delvis hade sin upprinnelse i rådhuset och sin upplösning strax utanför är rådhuset förstås på många fler sätt en del av Ulricehamns historia.

Det byggdes 1789 efter den stora stadsbranden. Först användes det både som rådhus och skola. Här fanns även en lärarbostad. På 1900-talet fanns här polishus och finka under en tid. På senare tid har bland annat turistbyrån befunnit sig i huset innan den flyttade ner till stationshuset, och rådhuset har använts för firandet av lucia samt representation och mottagningar.

Fortfarande i dag står kanonerna kvar utanför huset. Det var om dessa Kullgren och Björkman rök ihop på 1800-talet. Konflikten handlade om vem som skulle få skjuta salut med kanonerna, borgarna som festade i rådhuset, eller det lite finare sällskapet som kalasade nere i nuvarande bokhandeln.

Efter mycket rabalder slapp Kullgren dödsstraff. Och kanske kan historien och kanonerna tjäna som en påminnelse till nutida politiker om vikten av att inte låta konflikter gå över styr.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons