Annons
Nyheter

Läsplattor ersätter politiska papper

Med tillgång till läsplattor slipper kommunpolitikerna att släpa omkring på tjocka luntor med pappershandlingar inför kommunstyrelsens möten.
Nyheter • Publicerad 28 december 2011
Kvällsläsning. Tjocka pappersluntor inför kommunstyrelsen är snart bara ett minne, om förslaget att införa läsplattor blir verklighet.
Kvällsläsning. Tjocka pappersluntor inför kommunstyrelsen är snart bara ett minne, om förslaget att införa läsplattor blir verklighet.Foto: Christer Seldevall

Det är som svar på en motion från Jan-Olof Sundh (V) som förslaget att införa läsplattor nu läggs fram för kommunstyrelsen. Till en kostnad av drygt 200 000 kronor under det första året kan läsplattor skaffas till politikerna och ersättarna i kommunstyrelsen.

Syftet är att ge dem ett praktiskt och modernt arbetsverktyg för det politiska arbetet, skriver Anita Dalengren, verksamhetschef administrativt processtöd.

Annons

Fördelen med läsplattor är många, enligt förslaget. Handlingarna är tillgängliga oavsett var man befinner sig. Tiden för utskick av handlingar förkortas och eventuella kompletteringarna kan ske snabbt.

I sin motion beskrev även Jan-Olof Sundh fördelarna med läsplattor:

– Enorma mängder papper, kostnader för porto, kopiering och för de tjänstemän som arbetar med att skriva ut och skicka handlingarna är ett resursslöseri av stora mått”.

Då han skrev motionen i våras passade han på att väga de handlingar i pappersformat han fått inför kommande fullmäktige och kommunstyrelsemöten:

– Vågen visade på chockerande 1,7 kilo. Det är inte vettigt. Jag vågar inte ens tänka tanken hur många kilo papper som varje år delas ut till alla förtroendevalda och även till tjänstemän.

Enligt nuvarande modell med pappershandlingar görs varje år cirka 80 utskick inför kommunstyrelsemöten. Ett enda utskicka kan omfatta cirka 200 A4-sidor.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons