Annons
Nyheter

Lars frågar om New Wave-stöd

Fråga från Lars Thiel:
– Ångrar ni beslutet och ämnar ni följa kammarrättens dom samt vad har ni lärt er av det inträffade?
Bakgrund: Kommunfullmäktige beslutade att stödja företaget New Wave genom att delfinansiera byggandet av företagets lager i Vist. Kommunen fälldes i kammarrätten för brott mot kommunallagen och kammarrätten upphävde därför fullmäktiges beslut.
Nyheter • Publicerad 11 september 2010

Mattias Josefsson (S)

Jag var inte verksam i kommunen när beslutet fattades. Tjänstemän har uppdraget att hitta alternativa lösningar och återkomma till politiken. Det är viktigt att försäkra sig om att man följer lagar och regler i jakten på nya arbetstillfällen till Ulricehamn.

Annons

Peo Ejderhall (SD)

Är för dåligt insatt i denna fråga, tyvärr.

Roger Wilhelmsson (M)

Självklart skall lagen följas. Men det är tveksamt om beslutet kan backas på ett rimligt sätt. Jag konstaterar att juristerna inte var överens om var gränserna gick i det här fallet men domstolen har gjort sin tolkning och den får man ta med sig framåt.

Mikael Odhage (MP)

Överklagandet gjordes av Ingemar Basth fullmäktigeledamot för miljöpartiet. Regeringsrätten höll med kammarätten vilket innebär att den fällande domen gäller. Beslutet i fullmäktige togs i en gråzon där lagen inte var helt klar. Men kommunen ska inte göra liknande affärer i framtiden. Det verkar nu som om kommunen inte tänker följa domen utan strunta i densamma. Detta är rättsvidrigt. Man har hittills inte försökt att avyttra aktierna i bolaget. Vi tycker att kommunen ska följa lagen. Dessutom ska inte en kommun köra i gråzoner.

Gulli Håkanson (FP)

Genom New Waves etablering i Vist har ett stort antal arbetstillfällen skapats både där och som följd också i Röshult. Det var med detta i åtanke som beslutet togs om att göra en bolagsbildning tillsammans med New Wawe för att uppföra en lagerlokal. Detta beslut är inte överklagat utan har vunnit laga kraft.

Beslutet att öka aktiekapitalet i vårt eget kommunala bolag UFSAB för att genomföra affären ansågs däremot felaktigt. Vi är skyldiga att rätta till detta och ska så göra.

Roland Karlsson (C)

Annons

Det är viktigt att notera att KF:s beslut om att göra en bolagsbildning tillsammans med New Wawe för att uppföra en lagerlokal vunnit laga kraft och är inte överklagat. Det beslut som upphävts är beslutet att öka aktiekapitalet i vårt eget kommunala bolag UFSAB för att genomföra affären. Vi analyserar och diskuterar nu med jurister från Sveriges kommuner och landsting för att rätta till denna del av beslutet, vilket vi är enligt lag skyldiga att göra.

Ole Olesen (SPI)

Sorry, jag var inte inblandad i detta beslut, men kommunen skall inte delfinansiera privata företag

Cristina Bernevång (KD)

Frågan är lite fel ställd; kommunen fälldes för det ökade aktiekapitalet i UFSAB, inte för något samarbete med New Wawe. Det är en märklig dom, tycker jag, för hur stort eller hur litet aktiekapital kommunen vill ha i ett helägt bolag borde vara kommunens ensak. Kommunen måste naturligtvis följa KR:s dom, men som fritidspolitiker har jag inte juridisk kompetens att veta exakt hur man hanterar den uppkomna situationen.

Jan-Olof Sundh (V)

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har hela tiden vid beredning, debatter, och beslut tydligt markerat att ett "gemensamt ägt bolag med New Wave Group AB" med de i ärendena framlagda grunderna ej är förenligt med kommunallagen. Självklart skall man följa kammarrättens dom. Vi har inget att lära i detta fall för vi förstår intentionerna i kommunallagen.

Jörgen Wester
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons