Annons
Nyheter

Lärorik dag för svampintresserade

Solen lyser och det är precis lagom varmt. Tycker alla utom svampplockarna.
– Tyvärr har mycket torkat ute i skogarna nu, så det är svårt att hitta svamp, säger svampkännarna Kerstin Lemke och Ewa Lilliesköld, till deltagarna som kommit för att vara med på deras svampdag i Timmele.
Nyheter • Publicerad 23 september 2014
Den toppiga giftskivlingen i närbild. Den ska man inte äta.
Den toppiga giftskivlingen i närbild. Den ska man inte äta.Foto: 
Gruppen som samlades till svampdagen i Timmele i lördags fick lära sig allt om åsar, sporer, ringar, nätmönster, strumpor, giftiga svampar och goda svampar. Här är det Eva Lilliesköld som hittat något hon visar för Annelie Karlsson och Andreas Johansson.
Gruppen som samlades till svampdagen i Timmele i lördags fick lära sig allt om åsar, sporer, ringar, nätmönster, strumpor, giftiga svampar och goda svampar. Här är det Eva Lilliesköld som hittat något hon visar för Annelie Karlsson och Andreas Johansson.Foto: Anette Westerlund
Så här kan de giftiga toppiga giftskivlingarna växa tillsammans med trattkantareller. Eva Lilliesköld instruerar Andreas Johansson och Camilla Josefsson tar fram kameran i mobilen och knäpper en ruta för att komma ihåg bättre när hon är ute nästa gång.
Så här kan de giftiga toppiga giftskivlingarna växa tillsammans med trattkantareller. Eva Lilliesköld instruerar Andreas Johansson och Camilla Josefsson tar fram kameran i mobilen och knäpper en ruta för att komma ihåg bättre när hon är ute nästa gång.Foto: 

För säkerhets skull har Kerstin Lemke och Eva Lilliesköld varit ute i skogen redan och plockat så många olika svampsorter som möjligt, ifall inte svampgruppen under söndagen kommer att hitta några under sin utflykt. För kan man en 15-20 arter så behöver man aldrig komma hem från skogen utan svamp, säger Kerstin och Eva till dem som kommit för att få veta mer om skogens guld i svampform.

Eva, som läst svampkunskap och toxikologi, bland annat, på Umeå universitet tillsammans med Kerstin, har hittat en rad riktigt giftiga svampar som de vill visa för gruppen.

Annons

– Det finns 12 000 olika arter av svamp i Sverige. En handfull av dem är direkt dödliga. Till exempel Lömsk flugsvamp. Den kan döda en vuxen människa. Vit flugsvamp är också dödlig. Den är cellskadande vilket innebär att njure och lever tar stryk. Ät aldrig en svamp med vita eller bruna skivor i hatten. Toppig giftspindelskivling lever gärna ihop med trattkantareller. Får du i dig en sådan så kommer symptomen mellan två till 14 dagar efter. Om du upptäcker att det ligger en sådan bland trattisarna – släng alltihop, säger Eva.

En del svampar som tidigare inte klassats som farliga, har gjort det på senare år. Därför är det viktigt att ha en fräsch svampbok, konstaterar Eva och Kerstin. En av dem är till exempel Kamskivlingen. Den har tidigare listats som ätbar, men inte längre. Likaså Stenmurklan, men har nu fått en annan status.

– Vi vet att giftet lagras i kroppen, men vi vet inte vad som händer på sikt. Därför har forskarna valt att giftmärka dem.

De flesta vågar sig på att plocka kantareller. De kan växa överallt, vid alla möjliga olika träd. Rödgul trumpetsvamp däremot, är mer petig med sina växtplatser. Den hittar man vid kärrkanter, gärna under lite gräs eller löv. Men hittar man en sådan hittar man oftast många.

– Den som hittar sådana, kan skatta sig lyckliga, säger Kerstin. Det är min favoritsvamp. Den smakar bra.

I år har det funnits hur mycket Karl Johansvamp som helst. Vad beror det på? Ingen vet. Ibland är det Karl johanår, nästa år kan det vara en annan svamp som växer utav bara hejsan.

Efter en 1,5 timme lång svampgenomgång är det dags att gå ut i skogen. Det dröjer inte länge innan Eva hittar en grupp trumpetsvamp under en gran.

När svampdagen är avklarad går gruppens medlemmar hem med var sin korg med svamp. Och en mängd älgloppor – en annan av det fina vädrets avigsidor.

? Ha helst en korg när du plockar svamp, så att svampen håller sig fin tills du kommer hem. I en plastpåse blir det snart varmt och då blir svampen dålig.

? Plocka mindre svampar. De små är läckrast.

? Repa aldrig av svampar. Plocka en och en.

? Ät aldrig en svamp med vita eller bruna skivor.

? Ha alltid en fräsch svampbok.

? Grovrensa svampen i skogen.

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons