Annons
Nyheter

Lärarfack vill lyfta skolan

Bättre förutsättningar för lärarna förbättrar möjligheterna till att öka måluppfyllelsen i svensk skola.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2011
Mattias Åström, förhandlingschef vid Lärarförbundet tillsammans med Frida Tuppela och Maria Sergi, lokala företrädare för förbundet i Ulricehamn.
Mattias Åström, förhandlingschef vid Lärarförbundet tillsammans med Frida Tuppela och Maria Sergi, lokala företrädare för förbundet i Ulricehamn.Foto: Christer Seldevall

Det var det bärande budskapet vid Lärarförbundet i Ulricehamns lokala årsmöte i tisdags i förra veckan.

Den för dagen inbjudne gästen Mattias Åström från Stockholm var kvällens huvudperson.

Annons

I egenskap av förhandlingschef vid Lärarförbundet är han just nu ute på en landsomfattande turné för att träffa lokala företrädare för förbundet, samt för att lyfta fram de viktigaste argumenten inför kommande förhandlingar.

– Det viktigaste för oss är att titta på vad som kan göras för att öka måluppfyllelsen i svensk skola. Det är, menar jag, nyckeln till utveckling inte bara inom skolan utan även inom andra områden i samhället, säger han till UT, en stund innan kvällens program drar igång.

Att ge lärarna förutsättningar till att arbeta med ökad måluppfyllelse är en av de saker som Lärarförbundet driver.

Något konkret exempel på sådana förutsättningar?

– Lönen är självklart en sådan förutsättning. Kanske den enskilt viktigaste. Idag har vi en situation där antalet sökande till lärarutbildningar är färre än antalet tillgängliga platser. Vi har alltså färre än en sökande per plats. Självklart är det ett bekymmer.

Orsaken till denna situation är löneläget, menar Mattias Åström.

– Konsekvensen blir att vi inte har de bästa i skolan, till följd av att dessa hellre väljer andra utbildningsvägar. Orsaken till det handlar till stor del om löneläget. Man väljer att hellre bli ingenjör eftersom man då tjänar 10-15 000 kronor mer. Trots att man kanske egentligen hellre hade velat bli lärare och även kunnat bli en riktigt bra sådan.

De lokala företrädarna för förbundet knyter an till detta resonemang. Man hyser goda förhoppningar om att få gehör för sina lönekrav lokalt i Ulricehamns kommun.

– Politikerna har ju själva sagt att de vill satsa på skolan och att det är viktigt att öka måluppfyllelsen, säger Maria Sergi, vice ordförande i Lärarförbundet i Ulricehamn.

Hennes kollega i styrelsen, Frida Tuppela, håller med.

Annons

– Jag tolkar deras utspel, bland annat i politiska handlingsprogram som nyligen presenterades, som att det finns goda förutsättningar till att vi kan nå en samsyn här, säger hon.

Maria Sergi och Frida Tuppela ser det som viktigt att man här kan bli överens med de styrande politikerna.

– Målet för oss är att det avsätts tillräckligt med resurser, för att nå det mål som vi faktiskt är överens om.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons