Annons
Nyheter

Lantbrukare ska åtgärda smutsiga djur

När länsstyrelsen i november gjorde en kontroll av djurhållningen på en gård i Ulricehamns kommun visade det sig att flera djur var så nedsmutsade med gödsel att det riskerade att orsaka dem stort lidande.
Nyheter • Publicerad 28 december 2011

Nu ska lantbrukaren i fråga åtgärda bristerna som upptäcktes vid besöket.

Det var länsstyrelsens veterinär- och djurskyddsenhet som gjorde kontrollen den 2 november i år och då alltså upptäckte brister som har resulterat i ett så kallat föreläggande enligt djurskyddslagen.

Annons

Lantbrukaren fick enligt detta föreläggande en dag på sig att se till att djurens liggytor är torra och rena. Han fick en månad på sig att se till att nötkreaturen är tillfredsställande rena. Han fick ett år på sig att se till att inga kalvar eller ungdjur hålls i de spaltboxar som har en spaltöppning på fyra centimeter.

Det sistnämnda eftersom en spaltöppning på fyra centimeter är för bred. Det bedöms vara en skaderisk eftersom djuren kan trampa ner med klövarna.

Länsstyrelsen påpekar i sitt föreläggande att gödselföroreningar som i det här fallet kan orsaka djuren ett stort lidande, bland annat i form av klåda, smärta och hudskador. Man tillägger att när djur är gödselbemängda och blöta förlorar pälsen sin isolerande funktion.

Lantbrukaren har fått tillfälle att yttra sig i ärendet, men något sådant yttrande har inte kommit in i till länsstyrelsen.

Länsstyrelsen kommer att genomföra en uppföljande kontroll hos lantbrukaren. I sådana fall där lantbrukare inte följer länsstyrelsens beslut har myndigheten befogenhet att fatta beslut om böter. I slutändan och i svåra fall har länsstyrelsen även befogenhet att fatta beslut om omhändertagande av djur och djurförbud.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons