Annons
Nyheter

Länsstyrelsen har kartlagt förorenade områden

Nu har länsstyrelsen gjort en kartläggning av förorenade eller potentiellt förorenade områden i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2011

Kartläggningen sker på uppdrag av Naturvårdsverket och görs i hela landet. För Ulricehamns del är den färdig nu. Det är nedlagda verksamheter som har undersökts. Platser där det funnits verksamhet inom vissa branscher har bara identifierats, medan andra har inventerats mer noggrant och sedan riskklassats. Allt efter riktlinjer från Naturvårdsverket.

– Syftet är dels att göra en prioritering av vilka områden vi ska gå vidare med på ett eller annat sätt, dels att ta reda på vad marken är lämplig att använda till, i till exempel planeringssammanhang, säger Anna Malmros på länsstyrelsen som har arbetat med kartläggningen i Ulricehamn.

Annons

I kartläggningen har man utgått från olika verksamheter som anses ha inneburit en risk för att det nu kan vara föroreningar på platsen. Sedan har man samlat information om dessa platser genom bland annat intervjuer och arkiv.

– Man försöker ta reda på hur länge verksamheten har funnits där, vad man har gjort där, användningen av kemikalier, eventuella olyckor eller läckage.

Därefter gör man en riskbedömning, utifrån kemikaliernas farlighet, spridningsförutsättningar, närmiljöns känslighet med mera.

I Ulricehamn finns det relativt få områden som misstänks vara förorenade.

– Jämfört med andra kommuner är det ganska få, det finns många kommuner som har det betydligt värre.

Platser som finns med i kartläggningen i Ulricehamn är bland annat sågverk, verkstadsindustrier, skjutbanor och bensinstationer. I Ulricehamn finns det flera hundra kartlagda platser, i Västra Götaland över nio tusen och i hela Sverige cirka åttio tusen. Några av de allvarligast förorenade områdena är före detta sågverk.

– Det är mycket sågverk i kommunen och det är flera av dem vi har jobbat med.

Några exempel på platser som har klassats i den allvarligaste riskklassen. I samtliga fall har det skett träimpregnering, och alla platser har en mycket hög riskklass på grund av misstanke om dioxinförorening.

Grönahögs motorsåg, Köttkulla 5:1 med mera.

Nilssons trä i Hökerum, Ving 10:132 med mera.

Vegby såg AB, Vegby 4:10.

Alvar Hedén, Strängsered 3:40.

Brinks träindustri AB, Bogesund 1:54.

Bröderna Strålin i Liared, Tälningarudorna 1:7 med mera.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons