Annons
Nyheter
Det blev en lång debatt i kommunfullmäktige i måndags om Sverigedemokraternas motion att ta fram ett mångkulturellt bokslut gällande kommunens flyktingmottagande
Nyheter • Publicerad 2 mars 2011

Förslaget från kommunstyrelsen var att avslå motionen. Detta eftersom invandrings- och integrationspolitiken påverkan på kommunens ekonomi inte går att räkna fram. Det skulle i så fall bli en godtycklig bedömning. Ur ett demokratiskt perspektiv är ett bokslut som ställer olika grupper i samhället mot varandra aldrig önskvärt, enligt förslaget till beslut.

I de inlägg som följde intog övriga partiet ett kompakt motstånd mot motionen.

Annons

– Att ställa olika grupper mot varandra inte är önskvärt, sa exempelvis Inga-Kersti Skarland (S) och riktade beröm till Cristina Bernevång (KD), som föreslagit att det tillägget skulle göras i svaret till fullmäktige.

Tommy Larsson (SD) å sin sida sa att andra kostnader i kommunen går att räkna fram. Då bör även denna kostnad kunna beräknas.

– Ert motstånd visar att ni är rädda att det visar sig vara en förlustaffär. Det är det vi vill ta reda på, sa han.

Debatten kom mycket att handla om inte bara motionen i sig, utan framför allt vad den innebär i förlängningen.

Carljohan Molander (M) var en av dem som kritiserade motionen.

– Kostnader, då pratar du flyktingar. Man får kalla kårar när man läser motionen. Hur kan man särskilja vissa individer som flyr för sina liv för att få en fristad?

Berit Frändås (S) var mycket illa berörd av att motionen lagts.

– Vet man inte sin historia så upprepar man misstagen, sa hon.

Beslutet blev att avslå motionen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons