Annons
Nyheter

Lamor jobbar som fårens livvakter

Det har siktats både varg och lodjur runt om i bygden. Men fåren från Jorstorp går säkra, mellan dem och rovdjuren står en mycket misstänksam och stridsberedd lama.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2013
Sedan Maria Edman och Lennart Johansson skaffade lamor har rovdjuren hållit sig borta från gården.
Sedan Maria Edman och Lennart Johansson skaffade lamor har rovdjuren hållit sig borta från gården.Foto: 
Lamahingsten Sebastian är alltid på sin vakt, både mot människor och rovdjur. Med sträckt hals ställer han sig mellan flocken och angriparen för att ta strid om det behövs.
Lamahingsten Sebastian är alltid på sin vakt, både mot människor och rovdjur. Med sträckt hals ställer han sig mellan flocken och angriparen för att ta strid om det behövs.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

För fem år sedan attackerades Maria Edmans och Lennart Johanssons får av ett lodjur.

– De blev inte bitna men några av fåren blev så stressade att de dog av hjärtstopp. Man får ersättning för rovdjursangrepp men det kostar mer för oss än vad ersättningen täcker eftersom det också blir ett produktionsstopp, berättar Maria.

Annons

Hon och Lennart driver Lejma mejeri på sin gård Jorstorp och de har 125 tackor, fyra kor och sex hästar.

De fick höra talas om att lamor kan skydda fåren mot lodjur, varg och räv och genom en sökning på Blocket hittade de två hanar som de senare köpte.

Det är nu drygt fem år sedan och än så länge har inte en enda attack ägt rum. Trots att det fortfarande finns lodjur runt om och att varg har setts av en granne, 200 meter från deras hem. I Skillingaryd, endast två mil bort, rev en varg 35 får för bara någon månad sedan.

– Lamahingsten är väldigt misstänksam och håller ihop fårflocken, precis som en hund. Om någon närmar sig blir han aggressiv, berättar Lennart.

Rovdjuret blir till en början stört i sin jakt, laman samlar ihop fåren och vallar runt dem. Den ställer sig hela tiden mellan flocken och anfallaren, lägger öronen bakåt och kan börja klappra med tänderna, fräsa saliv och till slut spotta. Oftast tröttnar angriparen, det blir för krångligt och en närstrid med laman är en alltför stor risk. Skulle ett rovdjur ändå göra ett försök får det räkna med hårda sparkar. För till skillnad från fåren står laman kvar och tar strid.

– Laman upptäcker också faror mycket snabbare än fåren och i och med att rovdjuren inte vill lägga allt för mycket energi på jakt ger de upp och väljer att jaga någon annanstans, säger Maria.

Det går bara att ha en lama per fårflock för om de är fler bildar de en egen flock och struntar i fåren. Fördelen med att ha lama istället för hund är att man slipper utfodra eftersom den lever på gräs.

Dessutom på en mycket mindre mängd än ett får.

– Om man ska ha en lama som är bra på att vakta är det viktigt att inte göra den för tam. Det ska inte vara något keldjur utan man utnyttjar deras naturliga misstänksamhet, säger Maria.

Ett annat alternativ till att skydda fåren är att sätta upp rovdjursstängsel, men det är mycket dyrt och för att få kostnaden betald av staten måste staketet sättas på djurägarens egna marker. För den som arrenderar extra betesmark, precis som Maria och Lennart gör, är det mycket billigare att flytta med laman med fåren.

Kristin Ståhlkrantz
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons