Annons
Nyheter

Låga nivåer av särskilda blodgrupper på Säs

Trots gott om blodgivare börjar det bli ont om vissa blodgrupper på Säs blodcentral. Ändå får blodgivare från Ulricehamn åka till Borås för att lämna blod under sommaren.
Ulricehamn/Borås • Publicerad 14 juli 2020
Foto: Leif R Jansson / TT

Även i semestertider fortsätter blodgivarna att komma till Säs blodcentral för att lämna blod. Men trots att det är gott om donatorer märker sjukhuset att det börjar bli ont om vissa blodgrupper. Särskilt lagren av den ovanliga 0- och den vanligaste blodgruppen A+ börjar bli låga.

– Vi behöver alla blodgrupper, det är inget vi har jättegott om. Än så länge är vi inte nere på de kritiska lagren, men man vet aldrig vad som händer. Om något stort händer som kräver mycket blod får vi vända oss till andra blodcentraler, men de har det kanske inte bättre ställt än vi, säger Elisabeth Boman, biomedicinsk analytiker på Säs.

Annons

I Ulricehamn har blodcentralen på Närhälsan semesterstängt under sommaren, och blodgivarna får istället åka till Borås. Anledningen är att personalen har svårt att bemanna båda städerna under semestern.

– Vi har valt att bemanna i Borås, här kan vi täcka tiderna vi har. Det blir mer effektivt att vara på samma ställe.

I Borås börjar dock tiderna för att ge blod de närmsta dagarna att bli fullbokade, men Elisabeth Boman berättar att de bokar in så många tider som möjligt.

– Vi måste ta hand om blodgivarna också, vi tar emot så många vi bara kan.

Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons