Annons
Nyheter

Ladugården i Vegby får nytt spåntak

Tretton glada pensionärer har jobbat i nästan en månad med att få nytt tak på Nylyckan, en av Vegbys hembygdsstugor och ursprungligen en ladugård. I nästa vecka är de klara.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2011

De lägger nytt spåntak. Inte för att det är mest praktiskt eller för att det är lättlagt. Tvärtom så är det ett väldigt tidsödande arbete.

– Plåt hade gått dubbelt så snabbt. Och hållit dubbelt så länge, men det här taket har ett antikvariskt värde, säger arkitekt Jan-Åke Wiberg som blivit kallad till hembygdsföreningens stugor för att dokumentera deras arbete.

Annons

– Ja, plåt vill man ju inte ha på de här stugorna, säger Gustaf Johansson.

De andra stugorna har lertegel som är lite hållbarare, men spåntaket på ladugården är idag unikt även om det var en vanlig metod förr i tiden när man ville lägga ett billigt tak. Ladans gamla spåntak som hembygdsivrarna rivit och låtit frakta bort höll i 22 år, så livslängden på taket är minst sagt begränsad.

Taket som läggs består av tunna träspån som spikas omlott över hela taket. Man räknar med att cirka 100 spån går åt per kvadratmeter byggt tak, så till de 150 kvadratmeter som hembygdsföreningen ska lägga kommer det att gå åt cirka 15 000.

Kostnaden för allt material uppgår till 50 000 kronor och de pengarna har hembygdsföreningen fått från länsstyrelsen som tillsammans med hembygdsförbundet, fördelar statliga pengar för att bevara hus med historia. Av de statliga pengarna fick Västra Götaland en miljon av årets 15 miljoner. Vegby hembygdsförening sökte även förra året, men då blev det nobben.

– Vi sökte även för att låta någon annan göra jobbet då, och det gick de inte på, konstaterar Gustaf Johansson torrt.

Nej, men i år när tretton frivilliga äldre pensionärer erbjudit sig att klättra runt på ställning för att lägga tak, då gick det bättre. Trots regn och många timmars jobb, är det ingen som klagar över arbetsbördan. Snarare tvärtom, vid fikabordet är det idel obekymrade, glada om än något våta, snickare som hugger in på kaffe och bullar, och mer eller mindre rumsrena historier som vandrar längs bordet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons