Annons
Nyheter

Kyrkovalet inte bara religion

Kyrkovalet borde handla om mer än religion, säger Anna-Lena Hultman från Hössnas hembygdsförening. Hon och fler med henne vill sätta fokus på vad hon kallar skövlingen av ett kulturarv.
Nyheter • Publicerad 12 september 2013
Där det tidigare stod gravstenar är nu bara gräs. Vad ska kyrkopolitikerna gör med det kulturarv som våra kyrkogårdar är, undrar Anna-Lena Hultman och Stig Johansson från Hössna respektive Gullered och Strängsereds hembygdsförening.
Där det tidigare stod gravstenar är nu bara gräs. Vad ska kyrkopolitikerna gör med det kulturarv som våra kyrkogårdar är, undrar Anna-Lena Hultman och Stig Johansson från Hössna respektive Gullered och Strängsereds hembygdsförening.Foto: Anders Rosenberg

Anna-Lena Hultman och Stig Johansson från Gullered och Strängsereds hembygdsförening går över kyrkogården i Gullered. Där det förut stod flera gravstenar är det nu bara gräs.

– Man får en känsla av att de bara vill ha en tom gräsyta att köra gräsklippare på, säger Anna-Lena Hultman.

Annons

Vad Anna-Lena och Stig riktar sig mot är att Svenska kyrkan tar bort gravstenar i stor omfattning och att det sker för fort.

– Helt plötsligt började det försvinna stenar, säger Stig Johansson.

När hembygdsföreningen upptäckte detta gick de in och finansierade vården av flera stenar i Gullered. Ändå hann det försvinna tretton gravstenar.

Kyrkan tar alltså bort många stenar där det saknas gravrättsinnehavare. Bland annat är det en ekonomisk fråga men även i vissa fall en säkerhetsfråga. Kyrkan gör en inventering och bevarar vissa stenar, men alltså inte på det sätt som många hembygdsföreningar skulle vilja.

Synen på vad som är viktig kulturhistoria kan skilja sig åt mycket. Stig och Anna-Lena berättar om de två bröderna som skulle till Vist och fria men blev överkörda av tåget.

– De blev så illa tilltygade att man inte kunde skilja dem åt. Man tvingades lägga dem i samma grav.

Nu är den gravstenen borta.

Bygdens gamla lärare, prästen, torpargumman som alla kände. Ingen gravsten tycks gå säker, säger Anna-Lena Hultman.

– Det är ju bygdens folk som ligger här. Gamla rösen i skogen får man inte röra men det här, som är mer talande på många sätt, tas bort.

Hon säger att man visst kan inventera och fotografera, och det görs, men att det ändå inte räcker. Här har man huggit in bygdens människor i sten, hög som låg, för att de ska finnas kvar i all evighet. Kyrkogården med sina gravstenar är kulturhistoriskt viktig och borde få finns kvar. Nu försvinner de istället, för all evighet.

Annons

De har förståelse för att vissa stenar måste försvinna. Men de tycker som sagt att kyrkan här i trakten har på tok för bråttom och förstår inte varför så mycket måste bort. De ser ingen utrymmesbrist på kyrkogårdarna. De ser egentligen inte heller några större ekonomiska skäl för kyrkan att ta bort så många stenar.

Samtidigt tycker de att kyrkopolitikerna har varit märkligt tysta om den här frågan inför valet.

Nu undrar de:

– Tänker politikerna sätta stopp för plundringen.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons