Annons
Nyheter

Kyrkor renoveras för 43 miljoner

Nu har stiftstyrelsen i Skara stift lättat rejält på skattkistan. Vid sitt senaste sammanträde beslöt man dela ut hela 43 miljoner kronor i bidrag för renovering och ombyggnationer.
Nyheter • Publicerad 11 september 2010

Mest pengar, hela tio miljoner, går till att rädda de båda tornen på Skara domkyrka, men också ett antal kyrkor i Ulricehamn får en del av kakan.

Det är stiftstyrelsen som slussar pengar till de olika pastoraten för att de ska kunna hålla sina kyrkor i skick. Då handlar det om två olika sorters bidrag, kyrkobyggnadsbidrag och kyrkoantikvarisk ersättning.

Annons

I år ansöktes totalt om 110 miljoner från de olika pastoraten

– Varje år får vi ansökningar om mer pengar än vad vi har att dela ut, säger Inga-Kajsa Christesson som är antikvarie vid Skara stift.

Utöver de pengar som delas ut till församlingarna används en del av den kyrkoantikvariska ersättningen till projekt som omfattar hela stiftet. Två sådana som är aktuella just nu är frågan att hitta metoder att hålla nere fukten i ouppvärmda kyrkor samt hur man bevara takstolarna i stiftets medeltida kyrkor. Man har också avsatt 2,3 miljoner för att uppdatera dataregistret över kyrkorna i stiftet..

Största bidragen.

Skara domkyrka 10,995 miljoner

Beatebergs kyrka, Töreboda 4,0 miljoner

Trollhättans kyrka 2,780 miljoner

Caroli kyrka Borås 1,485 miljoner

Brandstorps kyrka 1,479 miljoner

Lokala bidrag.

Kölingareds kyrka 335.000 kronor

(Renovering av rötskadat torn och konservering av begravningsvapen)

Kölaby kyrka 300.000 kronor

(tilläggsansökan p g a fördyring)

Gälstads kyrka 222.000 kronor

(omläggning av entrétrappa)

Jörgen Wester
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons