Annons
Nyheter

Kyrkopengar över Kind

Årets kyrkoantikvariska ersättning har nu fördelats över pastoraten i Göteborgs stift.
Nyheter • Publicerad 24 september 2013

Bidragen, som Svenska kyrkan får av staten, är avsedda att täcka de extra kostnader som uppstår för att vårda och bevara det kulturarv som kyrkorna utgör.

Hur bidragen fördelats i Skara stift har UT berättat tidigare. I Göteborgs stift är det kyrkorna i det relativt nybildade Kinds pastorat som är aktuella för våra trakter.

Annons

Kyrkoantikvarisk ersättning 2014:

Hulareds kyrkogård, reparation av mur 16 000 kronor.

Nittorps kyrka, reparation och förstärkning av torn 592 000 kronor (kostnaden ligger inom förra årets beslutsram).

Månstads kyrkogård, renovering av mur 56 000 kronor.

Dannike kyrka, utvändig renovering 750 000 kronor.

Tranemo kyrka, utvändig renovering 365 000 kronor.

Mossebo kyrka, underhåll och drift av säkerhetssystem 119 000 kronor.

Beloppen är maxbelopp och utgör andelar av den verkliga kostnaden, från tio upp till 90 procent. I vissa fall blir bidraget 100 procent; ett exempel från 2014 är Svenneby gamla kyrka i Kville, där interiören ska konserveras.

Utöver den statliga kyrkoantikvariska ersättningen finns kyrkans eget kyrkobyggnadsbidrag. Tanken bakom det är att även pastorat med relativt små ekonomiska resurser ska kunna hålla sina byggnader i bra skick. Bidragen för Göteborgs stift offentliggörs nästa vecka.

Bo Högborn

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons