Annons
Nyheter

Kyrkan höll öppet för sörjande

Svenska kyrkan Ulricehamn fungerade som mötesplats under lördagen och söndagen för sörjande och andra berörda efter fredagens trafikolycka som tog en ung kvinnas liv.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2014

Det var Svenska Kyrkan Ulricehamn som tillsammans med kommunens så kallade Posomgrupp (Psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor), gemensamt tog beslutet att finnas på plats i kyrkan.

Beslutet togs efter beskedet att en yngre kvinna hemmahörande i kommunen avlidit till följd av de skador hon ådrog sig vid en trafikolycka på riksväg 40 strax utanför Ulricehamn under fredagskvällen.

Annons

Från klockan 17 på lördagen och fram till midnatt fanns personal från kyrkan och kommunen på plats i kyrkan. En av dem var Carolina Davidsson, komminister i Svenska Kyrkan Ulricehamn.

– Vi gör detta för att de som på något sätt berörs av händelsen ska få möjlighet att samtal med någon. Antingen det är direkt drabbade eller de som ändå av något skäl behöver få dela sina tankar och känslor kring det inträffade, säger Carolina Davidsson.

Ett drygt 20-tal personer kom till kyrkan under lördagen, från 21-tiden och fram till midnatt. Musik och tända ljus inramade mötesplatsen.

Direkt efter söndagens gudstjänst fortsatte kyrkan att hålla öppet för sörjande och andra berörda.

Att fungera som mötesplats för människor i sorg är en av kyrkans uppgifter, säger Caroline Davidsson.

– Människor som är i chock eller djup sorg kan behöva någon att prata med. Vår uppgift är då att lyssna. Det ger möjlighet till mänsklig närhet.

Frågan varför, som ställs i djup sorg och förtvivlan, hör till det som kommer fram vid dessa tillfällen.

– På sådana frågor kan vi inte ge några svar. Uppgiften för mig som präst är snarare att dela frågorna med dem som ställer dem, säger Carolina Davidsson.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons