Annons
Nyheter

Kyrkan frågande till utebliven väg

När motorvägen R40 byggs skulle det samtidigt bli en ny anslutning mellan Vist och väg 46. Boende i Vist samt kyrkfolk undrar nu varför dessa planer lagts på is.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011
Smala Vistaforsvägen kommer framöver att vara närmaste förbindelse från Vist till Ulricehamn, via väg 46.
Smala Vistaforsvägen kommer framöver att vara närmaste förbindelse från Vist till Ulricehamn, via väg 46.Foto: 

Till dem som undrar hör Birgitta Molander, ordförande i kyrkofullmäktige. Vid senaste kommunfullmäktige frågade hon kommunalrådet Lars Holmin om detta.

– Av svaret att döma kommer det att dröja länge innan en ny förbindelse byggs. I väntan på det hoppas vi att nuvarande väg, Vistaforsvägen, hålls öppen för gång- och cykeltrafik samt lättare biltrafik, säger hon.

Annons

Om inte, befaras trafiksäkerheten bli sämre. Detta om trafiken till och från Vists kyrka samt den intilliggande kyrkogården får gå längs den väg som redan i dag finns mellan väg 46 och Vist. Det handlar om en relativt smal och krokig väg med snäv anslutning till 46:an.

– Det är många som varje år besöker kyrkan eller kyrkogården. Även vår personal kommer att tvingas använda denna väg för transport av sina arbetsfordon mellan lokalerna i Vist och kyrkogårdarna i Ulricehamn, säger Birgitta Molander.

En ny väg finns med i gällande översiktplan för Ulricehamn. Denna förbindelse ansluter till väg 46 strax söder om Vist Festgård.

– Men i början av 2010 fick vi veta att detta inte längre är aktuellt. Någon förklaring till det har vi inte fått, säger Birgitta Molander.

Inte heller Jan-Åke Claesson, centerpolitiker och före detta trafikplanerare i Ulricehamns kommun har fått veta.

– Det är mycket märkligt. Själv var jag inte kvar som trafikplanerare när detta blev känt. Och jag har inte fått någon förklaring till varför det ursprungliga vägförslaget inte genomförs, säger Jan-Åke Claesson.

– Det var ett gyllene tillfälle för kommunen. Vägsträckningen fanns med i arbetsplanen och ritningar hade tagits fram. Kostnaden för den nya vägen skulle dåvarande Vägverket stå för, säger han.

Gunnar Jellbin vid Trafikverket minns diskussionerna med Ulricehamns kommun.

– Enligt de besked jag fick, var det på grund av ett starkt motstånd från de boende i området som kommunen inte längre ville driva frågan om ny anslutningsväg.

Bengt Johansson, boende i Kattåkra, har i egenskap av ägare till ett stycke mark i Vist fått insyn i diskussionen om den nya vägen mellan Vist och väg 46.

Annons

– Vi ifrågasätter kommunens omsvängning. Det är förbannat dåligt skött. Man kan jämföra diskussionen om avstängningen av gamla vägen till Lassalyckan. Även här verkar det som om kommunen har böjt sig efter påtryckning från privata intressen, säger han.

Enligt Bengt Johansson var kommunens inriktning att den nya förbindelsen skulle byggas. Något som också framgår av en överenskommelse 2006 om fastighetsreglering. Den bygger på ett fastighetsköp i Vist by. Den aktuella fastigheten skulle direkt beröras av den nya vägen. I överenskommelsen talas om ersättning till fastighetsägaren för det intrång som byggandet av den nya vägen skulle medföra.

– Men sedan verkar det som om kommunen ändrat sig, av allt att döma efter påtryckning. Det allvarliga är att kommunen inte tillfrågat eller informerat andra berörda markägare om detta, säger Bengt Johansson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons