Annons
Nyheter

Kylan ger mer jobb för rörfirmorna

När temperaturen sjunker ökar antalet jobb för rörfirmorna. Frusna vattenledningar och värmepumpar som lägger av är de vanligaste problemen.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2010

Redan i ett normalläge är det fullt upp för firman, konstaterar Janne Johansson på Timmele Rör.

– Med kylan nu blir det fler som ringer om akuta grejer. Mängden jobb för oss har ökat med uppskattningsvis 20 procent till följd av det kalla vädret.

Annons

Det började redan före jul, då köldperioden inleddes. Allt sedan dess har folk fortsatt ringa. Problemen handlar om vattenledningar som fryser och värmepumpar som lägger av. I bägge fallen finns ett direkt samband med kylan.

– När det blir så här kallt tänker en del att man ska spara på värmen genom att sänka eller stänga av temperaturen i vissa utrymmen. Särskilt vanligt är att man gör detta i garage, säger Janne Johansson.

Men då ökar risken att vattenledningar i dessa utrymmen fryser. Något som många fastighetsägare bittert fått erfara.

Trasiga rör samt vattenskador kan bli följden.

– Värst är det om någon är bortrest samtidigt som rören fryser. Då kan det bli fråga om stora skador, säger Janne Johansson.

Att värmepumpar lägger av är också vanligt.

– När det är så här kallt går pumparna för högtryck. Då ökar också risken för fel.

Är det något man kan göra för att hindra det?

– Egentligen inte. Värmen behöver man ju och har man inga andra möjligheter så måste pumpen gå.

Mer jobb alltså. Som regel har rörfirmor som policy att åka ut och åtgärda akuta problem och låta övriga beställningsjobb vänta till senare.

För att minskade vvs-relaterade problem i samband med kallt väder är det några saker att tänka på för fastighetsägare.

? Framför allt gäller det att inte stänga av värmen i vissa utrymmen. Risken är då stor att vattenledningar fryser. Skador på rör samt vattenskador kan bli följden.

? Ska man resa bort kan det vara idé att stänga av kallvattenintaget till fastigheten, också för att minska riskerna för sönderfrysta vattenledningar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons