Annons
Nyheter

Kvinna dog efter att ha svalt kokain – ulricehamnare misstänkt för dådet

Den unga kvinnan var knarkkurir och dog på ett hotell i Colombia när en kapsel med kokain sprack i hennes mage.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2009

I går häktades en 52-åring från Ulricehamn för att ha vållat hennes död.

Enligt åklagaren skulle han med hjälp av kvinnan smuggla ett parti kokain till Sverige. Han gjorde inget för att få henne till läkare, sedan hon blivit akut sjuk på hotellrummet i Colombias huvudstad Bogota.

Annons

En av de kapslar med högprocentigt kokain som hon svalt för att smuggla ut ur landet hade då spruckit. Den 22-åriga kvinnan avled och efteråt konstaterades att magsäcken var full med narkotika.

Det hände 2003, men först nu har polis och åklagare i Sverige ingripit mot mannen.

– Det drog ut på tiden av flera skäl. Det hände i Colombia och tog tid att processa allt material hit. Sådant går inte på en eftermiddag utan måste gå den officiella vägen via ambassad och andra instanser, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

52-åringen häktades för grovt narkotikabrott, förberedelse till grov narkotikasmuggling och grovt vållande till annans död. Däremot inte för dråp eller mord:

– Han ville inte alls att hon skulle dö. Han är misstänkt för att av oaktsamhet ha vållat hennes död, säger Thomas Ahlstrand.

Enligt honom hade kvinnan och mannen något slags förhållande. De reste gemensamt till Colombia och skulle åka hem tillsammans.

52-åringen har nekat till de allvarliga anklagelserna. En morgon i veckan hämtades han i Ulricehamn och anhölls.

De senaste åren har mannen haft olika adresser i Ulricehamn. Tidigare har han bland annat bott i Mellansverige.

2001 dömdes han i USA till drygt tre års fängelse för grovt narkotikabrott. Samma år överfördes han till Sverige, där han fick avtjäna straffet. Han släpptes villkorligt på sensommaren 2002.

I Sverige är han dömd för rattfylleri, misshandel och stöld.

Lennart Granberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons